Ministrul Sănătății: Lupta împotriva tuberculozei reprezintă o prioritate de sănătate publică

Lupta împotriva tuberculozei reprezintă o prioritate de sănătate publică, subliniază miercuri Ministerul Sănătăţii, menţionând că, în prezent, sunt în derulare mai multe proiecte şi acţiuni în parteneriat cu OMS şi mai multe organizaţii neguvernamentale în vederea întăririi capacităţii de tratare şi prevenţie a tuberculozei în România.

„În fiecare an, ziua de 24 martie reprezintă un prilej de a face cunoscute acţiunile, măsurile şi resursele pe care le concentrăm pentru întărirea capacităţii de tratare şi prevenţie a tuberculozei, obiectivul final fiind eradicarea acestei maladii. Tuberculoza este o boală infecţioasă care poate fi prevenită. Cu toate acestea, este încă o problemă majoră de sănătate publică în România, şi nu numai. Acţiunile eficiente de prevenţie şi tratament trebuie să fie în continuare o prioritate pentru sistemul de sănătate.

Tranziţia la modelul centrat pe pacient al îngrijirilor medicale ambulatorii şi dezvoltarea unui cadru cuprinzător de monitorizare şi evaluare pentru controlul tuberculozei sunt esenţiale. De asemenea, este foarte important rolul organizaţiilor non-guvernamentale care susţin activităţile de control al tuberculozei prin furnizarea asistenţei şi prin acţiunile desfăşurate în rândul categoriilor sociale vulnerabile, în situaţii de risc, prin dezvoltarea unui model integrat de servicii bazate pe comunitate”, afirmă ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, potrivit Agerpres.

Ministerul Sănătății derulează, în prezent, un proiect amplu – Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România – finanţat prin Fondul Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei din Grantul ROU-T-MOH.

În privinţa măsurilor legislative, MS menţionează că anul acesta a intrat în vigoare Ordinul pentru aprobarea Metodologiei şi a condiţiilor de acordare a indemnizaţiei lunare de hrană cuvenite persoanelor diagnosticate cu tuberculoză tratate în ambulatoriu şi s-au încheiat protocoale de colaborare privind schimbul de date pentru acordarea indemnizaţiei lunare de hrană dintre direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti.

Totodată, MS desfăşoară o colaborare cu organizaţii non-guvernamentale, precum Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS), pentru servicii sociale de sprijin, precum cele de intervenţie în stradă pentru persoane fără adăpost, persoane cu diferite adicţii, victime ale violenţei în familie, victime ale dezastrelor naturale.

Se derulează un amplu program de screening pentru tuberculoză la nivel naţional

Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” este axat pe prevenirea, screeningul şi diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup ţintă de 75.010 persoane la nivel naţional, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunităţi rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependenţă de alcool, droguri sau alte substanţe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

Proiectul beneficiază de cofinanţare din fonduri europene nerambursabile în valoare de 63,3 milioane de lei, la care se adaugă contribuţia din bugetul Ministerului Sănătăţii, în valoare de 975.000 de lei, şi este coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Caracatița politică și de afaceri din Dolj, păstorită de SRI, denunțată...

Un denunț exploziv la Serviciul Român de Informații, făcut de un afacerist din Craiova, cu circa o lună înainte ca Eduard Hellving să plece...