Ministrul Sănătății, tras la răspundere pentru situaţia deceselor Covid – 19. Ioana Mihăilă ajunge în Parlament

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, se va afla, luni, în fața Camerei Deputaților pentru a discuta despre situația deceselor de Covid-19, raportate greșit, după ce Parlamentul a respins solicitarea PSD de a înființa o comisie de anchetă pentru verificarea raportărilor din perioada pandemiei.

Luni, de la ora 16:00, la solicitarea PSD, va avea loc prezentarea raportului preliminar al Ministerului Sănătății, privind raportarea deceselor de Covid-19 şi clarificarea diferenţelor dintre sistemele de raportare, potrivit news.ro.

Joi, ministrul a prezentat date din raport, declarând că în 2020, conform datelor raportate de spitale către INSP, s-au înregistrat 227 de decese cu diagnostic principal COVID şi 25.879 de decese cu diagnostic secundar COVID. Au fost detectate diferenţe de 500 de cazuri între raportările unor spitale pe diferite platforme, din cauza modului de raportare al spitalelor, a unor confuzii ale celor care raportează, precum şi din cauza unor întârzieri în raportarea deceselor. Raportul preliminar a arătat că sunt diferenţe între numărul de decese raportate în Corona Forms şi alte baze de date de raportare, ministrul Sănătăţii precizând că în această situaţie s-a ajuns printr-o sumă de erori umane.

Din Raportul Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19, rezultă că au existat cinci modificări ale modului de raportare, că până la 31 martie 2021 erau consemnate 31.132 de decese în alerte.ms.ro şi 23.931 în Corona Forms, deci o diferenţă de peste 7.000, iar pe luni diferenţele sunt tot mai mari, pe măsură ce modul de raportare a devenit mai complex.

De asemenea, au fost identificate 13 spitale cu abateri mari ale cifrelor raportate. Concluziile au fost că există un nivel de cunoaştere redus şi confuzii ale celor care raportează, că multe spitale nu raportează toate decesele COVID la DSP, iar unele raportează toate decesele în alerte.ms.ro, precum şi întârzieri de până la două luni în raportarea deceselor, iar organizarea privind raportarea diferă uneori de la un spital la altul.

Citește și:

După intervenția premierului Cîțu, Ministerul Sănătății publică raportul referitor la decesele provocate de Covid 19

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Laura Kövesi: „Nu există țară curată în Europa”. România, pe locul...

Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, spune că în Europa „nu există nicio țară curată”, iar, până la urmă, țările din Estul Europei...

Tatuajele și efectele lor puternice asupra sistemului imunitar

Tatuajele, ca de altfel orice intervenție cu un instrument străin de organism, dau un semnal putenic la nivelul sistemului imunitar. De fapt, ce se întâmplă...