Momentul în care PNL ar putea ieși de la guvernarea cu PSD (surse)

Dacă nu există aproape niciun dubiu în ceea ce privește schimbarea actualului prim ministru cu unul social – democrat (în luna mai), nu înseamnă că tandemnul PSD – PNL va mai funcționa mult timp. Liberalii iau în calcul ruperea alianței înainte de încheierea mandatului de un an al noului premier.

Starea critică în care se află PNL în sondaje, în apropierea celor de la AUR, i-a determinat pe liberali să ia în considerare și scenariul ieșirii la guvernare.

Surse din conducerea partidului au declarat pentru Puterea.ro că un astfel de pas ar putea fi făcut la toamnă, având la dispoziție un an de opoziție pentru a urca în rândul preferințelor românilor.

„Nu contează motivul, mai ales că PSD le va crea tot timpul, cum face în prezent cu taxa de solidaritate de 1% pe care ar dori să o impună companiilor. Vor exista cu siguranță și alte asfel de provocări”, au declarat sursele PNL pentru Puterea.ro.

Conform acestora, adevăratul moment va fi de fapt declanșat de USR și de anunțul alianței lor cu cu Partidul Mișcarea Populară și Forța Dreptei. Cât privește guvernarea, cel mai probabil va fi una minoritară PSD – UDMR, cum a fost și în cazul primului cabinet Ludovic Orban (4 noiembrie 2019 – 7 decembrie 2020).

„PNL e mai pesedist ca PSD”

Forța Dreptei și Partidul Mișcarea Populară sunt principalele grupări alături de care USR își propune să formeze o alianță, în vederea alegerilor din 2024. Opțiunea PNL este exclusă, gruparea fiind etichetată „mai pesedistă decât PSD”.

„În Parlament lucrăm cu Forța Dreptei, depunem sesizări la Curtea Constituțională sau moțiuni simple, în plan extraparlamentar avem dialog cu partidul Mișcarea Populară. Vrem să formăm această alternativă pe partea dreaptă”, a declarat săptămâna trecută Cătălin Drulă, președintele USR, la TVR.

Întrebat care ar fi forma, dacă există și varianta unei fuziuni, Drulă a spus că încă nu există o asemenea decizie.

„Este prematur, avem un dialog permanent cu dumnealor, vrem să facem în jurul USR această alternativă de dreapta, adevărată. PNL nu mai e un partid de dreapta, este mai pesedist decât PSD-ul”, a mai spus președintele USR.

Rotativa mică

Schimbarea premierului din luna mai a acestui an, conform protocolului de guvernare, nu va aduce mari modificări în structura Executivului. Negocierile purtate până în prezent vizează doar cinci posturi, restul urmând a fi păstrate de actualii miniștri, dacă nu se va decide remanierea lor.

Conform unor surse guvernamentale, din cele 22 de funcții de conducere din Executiv doar cinci ar urma să fie afectate de schimbarea primului ministru.

Negocierile purtate între PSD și PNL prevăd în acest moment ca PSD să preia Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene plus Ministerul Justiției, în vreme ce liberalii ar urma să primească Ministerul Transporturilor, pe cel al Finanțelor și Secretariatul General al Guvernului.

„Protocolul va fi respectat”

Cât privește scoaterea UDMR de la guvernare, vehiculată în mai multe rânduri de unii lideri PNL, aceasta nu se va face.

O garanție în acest sens a venit chiar din partea premierului Nicolae Ciucă care a declarat, luni, că rotativa guvernamentală din luna mai „se va face”, așa cum a stabilit cu PSD și UDMR, partenerii din coaliție.

„Rotativa se va face așa cum am stabilit, iar protocolul va fi respectat. PNL va continua pe aceeași linie de asumare a tuturor responsabilităților legate de actul de guvernare.

PNL a dat dovadă de seriozitate în tot ce s-a angajat și în asumarea responsabilităților și în interiorul coaliției.

În acest moment există un protocol agreat cu toți membrii coaliției. În continuare ne vom asigura că prevederile protocolului sunt respectate, că are loc rocada cum am menționat. Componenta de reorganiza ministerele și de schimbare în interiorul coaliției nu am discutat-o.

Ne menținem elementele pe care le-am aprobat atunci când am creat coaliția. E un contract pe care l-am semnat cu toții. Să ne ținem de contract”, a declarat Nicolae Ciucă, după ședința Biroului Politic al PNL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...