Munca la români: doar 2,5% dintre elevi şi studenţi lucrează. Media europeană este de 18%, potrivit unui studiu

Doar 2,5% din numărul total al studenţilor şi elevilor români muncesc în timpul studiilor. Media europeană a elevilor şi studenţilor care au un loc de muncă în timpul studiilor este de 18%. Datele provin dintr-un  studiu, prezentat marţi de preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile.

El a făcut cunoscute rezultatele studiului, în contextul crizei de angajaţi care afectează industria HoReCa.

În România doar 2,5% din studenţi şi elevi lucrează, pe când media europeană e undeva la 18%. Ca să nu spun de o ţară precum Olanda, care se apropie de 50% dintre studenţi şi elevi care, în timpul studiilor, practică un job”, a afirmat Călin Ile.

 Declarația a fost în cadrul Conferinţei Naţionale a Industriei Ospitalităţii, potrivit Agerpres.

Stimulentul financiar pentru elevi și studenți încadrați în muncă

Angajatorii pot beneficia de un stimulent financiar lunar, în valoare de 250 lei, pentru fiecare elev și student încadrat în muncă pe perioada vacanțelor.

Perioada contractului poate fi de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic. Diferența dintre stimulentul lunar acordat și salariul realizat se suportă de către angajator, din fonduri proprii.

Trebuie să importăm forță de muncă

Liderul FIHR crede că antreprenorii din HoReCa trebuie să susţină importul de forţă de muncă din afara ţării.

Pentru fiecare operator, forţa de muncă e cea mai gravă problemă cu care se confruntă, după un an şi jumătate de încercări de a ţine oamenii (…). Trebuie să ne batem pentru susţinerea importului forţei de muncă.

Pentru că e un mix de soluţii care, puse cap la cap, s-ar putea să ne atenueze şi nu să ne vindece această mare problemă cu care ne confruntăm”, a precizat Călin Ile.

Ile cere facilități fiscale pentru HoReCa

Singurul scenariu prin care angajatorii din HoReCa pot majora salariile în domeniu ar fi un program de facilităţi fiscale pentru domeniu, susține Ile.

Noi credem că fără o formă de facilităţi fiscale pe această industrie, pentru o perioadă de timp, va fi aproape imposibil să devenim mai atractivi. În condiţiile în care presiunea pe energie este cum este, pe food cost este cum este.

 Și tot ce înseamnă administrarea business-ului nostru devine mai grea, inclusiv presiunea pe personal. Şi atunci de unde să alocăm resurse suplimentare ca să creştem şi mai mult (salariile, n.r.)?

Răspunsul nostru firesc a fost că dacă statul ne-ar ajuta o perioadă de timp, atunci am găsi acele resurse”, a adăugat Călin Ile.

1 COMENTARIU

  1. Un student ne spune că: Călătoria în timp este posibilă, dar este un bilet dus.
    Capacitatea de a călători în timp, fie că este vorba de a remedia o greșeală în trecut sau de a obține o perspectivă asupra viitorului, a fost îmbrățișată de mult timp de știința-ficțiune și dezbătută de fizicienii teoretici. În timp ce dezbaterea continuă asupra posibilității de a călători în trecut, fizicienii au stabilit că călătoria către viitor este cu siguranță. Și nu aveți nevoie de o gaură de vierme sau de un DeLorean pentru a o face. Deci, de ce nu a reușit omenirea să facă astfel de salturi drastice în timp? Răspunsul la această întrebare se reduce la viteză. Pentru ca omenirea să trimită un călător ani în viitor, ar trebui fie să profităm de accelerația gravitațională intensă cauzată de găurile negre, fie să-l trimitem pe călător rachetând în spațiu aproape de viteza luminii (aproximativ 1 miliard de km / h ). Cu tehnologia noastră actuală , omul poate gestiona să sară câteva microsecunde în viitor.
    Aventurile lui Popescu/Ionescu sunt o variație a paradoxului bunicului: ce se întâmplă dacă te întorci în timp și îl ucizi pe bunicul tău Ion înainte ca tatăl tău să fie conceput? Dacă aveți succes, cum este posibil să fiți în viață să-l ucideți pe bunicul dvs. în primul rând?

    ( Și tot ce înseamnă administrarea business-ului nostru ro. devine mai grea, inclusiv presiunea pe personal. Şi atunci de unde să alocăm resurse suplimentare ca să creștem şi mai mult salariile, și numărul de angajați ?)
    Dacă statul ar fi sau a nu ar fi prin preajma ta ce s-ar întâmpla? Desigur poți să îl pupi liniștit in fund pe acel tânăr român cu acel venit minim pe economie. Occidentul îl așteaptă pe al tău tânăr român cu brațele deschise. ( Identitatea ta ca român este pusă deja sub semnul întrebări (?) )

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...