Nebunie la Bruxelles! Parlamentul European dă în judecată Comisia Europeană. Ungaria, mărul discordiei

Publicat: 12 mart. 2024, 14:06, de Filon Stan, în Internațional , ? cititori
Nebunie la Bruxelles! Parlamentul European dă în judecată Comisia Europeană. Ungaria, mărul discordiei

Situație foarte tensionată la Bruxelles, acolo unde Parlamentul European se pregăteşte să dea în judecată Comisia Europeană! Motivul: decizia controversată de a debloca fonduri de miliarde de euro pentru Ungaria.

Este nebunie la Bruxelles, acolo unde Parlamentul European se pregăteşte să dea în judecată Comisia Europeană pentru decizia controversată luată la finele anului trecut de a debloca fonduri de miliarde de euro pentru Ungaria. Ursula von der Leyen este criticată la scenă deschisă pentru că a cedat șantajului lui Viktor Orban, scrie Politico.

Nebunie la Bruxelles, Parlamentul European, la cuțite cu Comisia Europeană

Luni, Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European a votat aproape în unanimitate – cu 16 membri pentru, unul împotrivă şi nicio abţinere – pentru a acţiona în instanţă Comisia Europeană. Acuzația principală este aceea că forul european a încălcat obligaţa de a proteja banii contribuabililor împotriva utilizării abuzive.

„Credem că avem un caz solid, deoarece Comisia s-a contrazis în privinţa respectării statului de drept de către Ungaria”, a declarat luni seară pentru Politico eurodeputatul Verzilor Daniel Freund. „Curtea de Justiţie a UE a apărat întotdeauna independenţa instanţelor”, a adăguat el.

Mişcarea Comisiei juridice a Parlamentului European, care este susţinută inclusiv de membri ai Partidului Popular European, din care face parte Ursula von der Leyen, este menită să fie „un semnal pentru preşedinta Comisiei Europene că statul de drept nu poate fi tranzacţionat pentru a face înţelegeri cu Orbán”, a spus Freund.

Liderii grupurilor politice urmează să se întâlnească joi pentru a da undă verde finală preşedintei PE, Roberta Metsola, pentru a acţiona Comisia Europeană în instanţă înainte de termenul limită de 25 martie.

Împreună cu liderii S&D, ai Verzilor, ai Stângii şi ai liberalilor, liderul PPE Manfred Weber va vota în favoarea demersului, au declarat oficiali europeni citați de Politico.

În luna decembrie a anului trecut, Comisia a deblocat 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune ale UE destinate Budapestei, bani care fuseseră anterior blocaţi pe fondul unor preocupări legate de drepturile omului şi de respectarea statului de drept de către guvernul de la Budapesta.

Decizia deblocării fondurilor a fost luată cu o zi înainte de summitul UE din decembrie în cadrul căruia liderii urmau să discute despre un nou ajutor pentru Ucraina şi despre deschiderea negocierilor de aderare cu Kievul – măsuri pe care premierul ungar Viktor Orbán ameninţa să le blocheze.