Noi restricții în România: Masca va fi obligatorie peste tot în spaţiile publice. Restricții de circulație pe timpul nopții

Autoritățile introduc noi restricții mai dure pentru a limita răspândirea noului coronavirus, în condițiile în care România se apropie de 10.000 de cazuri de coronavirus.  Astfel, masca de protecție va fi obligatorie în toată țara, în localitățile/ județele unde valoarea ratei de incidență a cazurilor de Covid-19 în ultimele 14 zile depășește 3/1000 de locuitori, se interzice circulația în intervalul orar 22:00-06:00.

Deciziile luate de CNSU:

-Începând cu data prezentei hotărâri la nivel naţional, se instituie obligaţia purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice deschise şi închise, indiferent de valoare ratei de incidenţă cumulate a cazurilor din ultimele 14 zile.

-Toate instituţiile publice, precum şi toţi operatorii economici publici sau privaţi au obligaţia organizării activităţii şi desfăşurării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde specificul activităţii nu permite acest lucru, se organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărţit în cel puţin două grupe care să înceapă respectiv să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin 1 oră.

-În localităţile/judeţele unde valoarea ratei de incidenţă cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile depăşeşte 3/1.000 de locuitori, se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 22.00 – 06.00.

Revin declarațiile pe proprie răspundere

-Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.  Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.

Măsurile stabilite  sunt valabile pe o perioadă de 30 de zile, la finalul acestora urmând a fi analizată evoluţia situaţiei epidemiologice, restricţiile putând fi eliminate începând cu valoarea inferioară a ratei de incidenţă cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile în situaţia unui trend descendent, iar în cazul unui trend ascendent se vor lua alte măsuri pentru limitarea răspândirii COVID-19.

În spațiul public a apărut un așa zis draft al autorităților, nesemnat de premierul Ludovic Orban. Însă măsurile scrise în respectivul document au fost comentate de premier, luni seara, la Digi24.

Premierul Ludovic Orban a anunțat în ședința de Guvern de joi seară că măsurile vor intra în vigoare începând cu ziua de luni.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole