Norbert Lins, președintele Comisiei pentru Agricultură a PE, propune acțiuni concrete pentru a aborda dificultățile fermierilor

Publicat: 21 feb. 2024, 06:03, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ESENȚIAL , ? cititori
Norbert Lins, președintele Comisiei pentru Agricultură a PE, propune acțiuni concrete pentru a aborda dificultățile fermierilor

Într-o scrisoare adresată marți comisarului european pentru agricultură Janusz Wojciechowski, președintele Comisiei pentru Agricultură a PE (AGRI), Norbert Lins (PPE, DE), susținut de majoritatea grupurilor politice din comisie, propune acțiuni concrete pentru a rezolva imediat dificultățile întâlnite de comunitatea agricolă europeană.

Procedurile pentru aprobarea de către Comisie a adaptărilor la planurile strategice naționale de către statele membre trebuie simplificate, limitând rolul Comisiei la protejarea principiilor de bază ale cadrului legislativ UE, se arată în scrisoare.

Comisia ar trebui să lanseze o procedură legislativă de urgență pentru a adapta Condițiile bune de agricultură și mediu (BCAA) 6, 7 și 8 până la sfârșitul anului 2027. Statelor membre ar trebui să li se acorde mai multă flexibilitate în ceea ce privește sancțiunile, propune președintele Lins.

Ar trebui promovate clauze oglindă în toate acordurile comerciale – prezente și viitoare. Implementarea acestor clauze trebuie monitorizată în mod transparent, în conformitate cu evoluțiile pieței, îndeamnă Lins.

Directiva privind practicile comerciale neloiale ar trebui revizuită pe baza feedback-ului din sectorul agricol pentru a crea un impact real, stabilind în același timp un mecanism de transmitere a prețurilor echitabile de-a lungul lanțului valoric, adaugă președintele AGRI.

Acțiunile colective și colaborarea între partenerii din sectorul de-a lungul lanțului de aprovizionare ar trebui promovate în mod activ pentru a îmbunătăți situația fermierilor în lanțul de aprovizionare, reconsiderând în același timp regulile de concurență.

În sfârșit, scrisoarea solicită Comisiei să lanseze o evaluare pentru a lua în considerare cea mai bună modalitate de a integra întreaga legislație europeană a Pactului ecologic legat de agricultură și de a determina necesitatea oricăror excepții, perioade de tranziție sau propuneri alternative, inclusiv menținerea status quo-ului, pentru pentru a facilita respectarea.