Noul șef al CFR SA, Marius Chiper, i-a dat soției o casă de la CFR. EXCLUSIV

Publicat: 27 feb. 2023, 07:00, de Ion Teleanu, în ECONOMIE , ? cititori
Noul șef al CFR SA, Marius Chiper, i-a dat soției o casă de la CFR. EXCLUSIV

Noul președinte al Consiliului de Administrație de la CFR SA pentru următorii patru ani este un personaj extrem de controversat care în anii trecuți a păgubit din greu această companie chiar și cu o locuință de serviciu.

Lupul Chiper paznic la oile…CFR SA

Noul Consiliu de Administrație de la CFR SA impus recent, pentru un mandat de patru ani, îl are ca președinte pe Marius-Marian Chiper, omul susținut și promovat de PSD. Prin această mutare girată de ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, este ca și cum ai pune lupul paznic la oi. Și acest aspect reiese din CV-ul său depus pe site-ul CFR SA, adică din 2010 și până în prezent a fost ”Director General & Membru în Consiliul de Administrație, 2015-2017, 2019-2020”, ”Director General Adjunct Investitii (Proiecte Europene) 2015, 2019-2020”, ”Director Direcția Dezvoltare, 2018-2019” și din 2020 până în prezent consilier. Toate aceste funcții au fost la CFR SA, compania unde acum a ajuns șeful bordului administrativ.

Dar, în perioada cât a fost la butoanele companiei CFR SA, Marius Chiper s-a remarcat prin câteva performanțe unele cu iz penal chiar scanate de Poliției, dar tot de Poliție au fost mușamalizate.

Rețetă de succes la CFR SA: Soția cere, soțul vinde

Pe vremea guvernării Cioloș, Marius Chiper a fost impus director general la CFR SA, însă, ulterior, a fost menținut și în era Dragnea dar și în guvernarea Orban. În perioada cât a fost director general și-a regizat un tun imobiliar incredibil. Printr-o inginerie administrativă, Irina Camelia Chiper, soția directorului general Marius Chiper, angajată la CFR SA, a obligat, prin instanță, compania pe care o conduce soțul său să-i vândă o locuință de serviciu pe care o ocupa ilegal.

La scurt timp după ce a fost reînscăunat director general al companiei CFR SA de către PSD, adică în 2019, Marius Marian Chiper a considerat că trebuie să beneficieze de locuință de serviciu deși deținea un apartament propriu într-un oraș din Teleorman. Ca atare, familia Irina- Camelia și Marius- Marian Chiper s-a mutat în locuința de serviciu destinată pichetului CFR de la L1 din zona Gării Băneasa, mai exact de pe strada Gara Băneasa, nr.2, din nordul Capitalei (vezi FOTO). Practic, familia Chiper a ocupat ilegal o locuință de serviciu destinată pichetului CFR, care avea destinația ca locuința de intervenție, care, nu se știe cum a ajuns locuință de serviciu. Însă, în 2019, soția lui Marius Chiper solicită Judecătoriei Sectorului 1 ca CFR SA, adică compania condusă de soțul său, să-i vândă această locuință de serviciu. Pe data de 26 iunie 2019, Judecătoria Sectorului 1 îi dă câștig de cauza soției directorului general de la CFR SA și “Obligă pârâta (adică CFR SA) să vândă reclamantei (nr. Irina Camelia Chiper) locuința de serviciu situată în ………., alcătuită din 6 camere, bucătărie, cămară, culoar, boxă, magazie, precum și o baie comună, în suprafață totală de 68,45 mp, ce figurează în evidența societății pârâte, lista mijloacelor fixe cu nr. de inventar 1316, din lista privind situația locuințelor de serviciu nr. C3/489/01.08.2018, sub denumirea de „loc.picher”, precum și a terenului aferent locuinței (exclusiv terenul de sub construcție)”.

Ulterior, CFR SA condusă de Marius Chiper face apel la sentința Judecătoriei Sectorului 1, dar, prin Decizia din 20.01.2020, Tribunalul București “Respinge apelul ca nefondat. Cu recurs în 30 zile de la comunicare, cererea urmând a fi depusă la Tribunalul București”. Ulterior, CFR SA condusă de Marius Chiper va face recurs împotriva soției sale care dorește să cumpere locuința de serviciu aflată în proprietatea companiei pe care o conduce, dar, pe data 05.11.2020, Curtea de Apel București ”Respinge excepţia inadmisibilităţii recursului. Respinge recursul, ca nefondat. Definitivă”. Între timp, Marius Chiper a plecat de la conducerea CFR SA, ajungând consilierul directorului general de la …CFR SA, iar acum este chiar președintele CA de această companiei, dar a rămas cu o locuință în zona de nord a Capitalei.

Poliția Română a fost mușamalizat cazul locuinței lui Chiper

Este surprinzător faptul că Inspectoratul General al Poliției Române cunoaște foarte bine din 2010-2019 acest caz de înstrăinare ilegală, adică în familie, a acestei locuințe deținute de compania CFR SA către directorul general Marius Chiper, dar totul s-a mușamalizat. Nici măcar n-au cerut documente de la CFR SA despre modul cum s-a ajuns ca o locuință de serviciu să fie vândută către directorul general pe motiv că a fost solicitată de soția acestuia. De ce oare?

Un mic stimulent financiar de doar…40.000 de euro

Mai trebuie precizat că în perioada cât a ocupat funcții de conducere la CFR SA, Marius Chiper a fost remunerat regește, dar și stimulat financiar peste salariu.  La sfârșitul anului 2016, Marius Chiper și-a tras un stimulent financiar de circa 40.000 de euro, deși, în 2015, CFR SA a pierdut finanțări europene de peste 2.000.000.000 de euro. Că deh, cine poate, oase roade!

Citește și Traian Preoteasa rămâne director general la CFR Călători spre disperarea băieților deștepți