O dietă bogată în fructoză poate afecta sistemul imunitar provocând inflamații în organism

Un studiu recent atrage atenția că o dietă bogată în fructoză poate împiedica funcționarea optimă a sistemului imunitar, provocând inflamații în organism și, implicit, ducând la apariția bolilor.

Fructoza este un zahăr natural care se găsește în fructe, miere și în anumite legume, cum ar fi sparanghelul și dovleacul. În general, fructele și legumele conțin mai puțin zahăr decât produsele rafinate, din comerț, scrie Medical News Today.

Cercetările științifice au arătat, de-a lungul timpului, o asociere între consumul excesiv de sirop de porumb – un înlocuitor de zahăr care se găsește în alimente prelucrate și în băuturi răcoritoare – și apariția mai multor afecțiuni, printre care obezitatea, diabetul, boala ficatului gras non-alcoolic.

O problemă cu siropul de porumb este că se află în numeroase alimente procesate, inclusiv în unele la care oamenii s-ar putea să nu se aștepte, cum ar fi pizza congelată și dressingul pentru salată.

Cum afectează fructoza sistemul imunitar

Noua cercetare, coordonată de Nicholas Jone și echipa sa din cadrul mai multor instituții din Marea Britanie, apare în revista Nature Communications. Cercetătorii britanici au investigat modul în care celulele umane și cele ale cobailor au răspuns în fața expunerii excesive la fructoză.

Astfel, oamenii de știință au descoperit că fructoza determină inflamarea sistemului imunitar. Acest proces, la rândul său, produce molecule (citokine) mai reactive, care sunt asociate cu inflamația.

Acest tip de inflamație poate deteriora celulele și țesuturile organismului, poate afecta funcționarea optimă a organelor și poate duce la apariția bolilor.

„Studiul nostru este interesant, deoarece ne duce cu un pas mai aproape pentru a înțelege de ce unele diete pot duce la apariția problemelor de sănătate”, explică dr. Emma Vincent, autor al studiului și cercetător la Bristol Medical School.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...