O mare voce a României își trăiește ultimii ani din viață într-un azil din Canada

Pe vremea comunismului era una dintre cele mai apreciate voci ale României, o artistă admirată de multă lume nu doar la noi, ci și în atrăinătate. Astăzi, însă, a ajuns să trăiască în condiții greu de imaginat într-un azil din Canada, uitată de toată lumea.

În decembrie, Aura Urziceanu, pe care mulți o consideră și acum cea mai bună voce de jazz a României din toate timpurile, va împlini 77 de ani, dar nu are niciun motiv de bucurie. Bolnavă de Alzheimer, dezamăgită de lume, inclusiv de România, de unde a plecat în urmă cu zece ani, renunțând inclusiv la cetățenie, artista își duce zilele în condiții greu de imaginat. Unii spun chiar că nici nu se compară azilul ponosit din Canada cu luxul în care trăiește Irinel Columbeanu.  

 „E foarte greu să mai poată lua cineva legătura cu ea, fiindcă și ea a dorit foarte mult, poate prea mult, să se izoleze acolo, în Canada. Are o vârstă înaintată și din datele care se cunosc, din vorbă în vorbă, azilul în care trăiește de ceva vreme e unul destul de ponosit! Trăiește în condiții greu de imaginat”, potrivit unor surse apropiate fenomenului muzical din România, citate de Cancan.ro.

Aura Urziceanu a părăsit în 2010 România și s-a mutat în Canada, unde a fost căsătorită cu un cetățean canadian, împreună cu care are un fiu.

Câțiva ani mai târziu, artista și-a explicat decizia despărțirii de România pe blogul personal.

„Păcat că în toți acești mulți, mulți ani petrecuți aici la superlativ, nu mi-am pierdut din simțământul de român. Mi-ar fi prins atât de bine și m-ar fi scutit de dezamăgirea, ruptul sufletului, nervii și îmbolnăvirea sufletească pe care am suferit-o și cu care am plecat din România. După cinci ani de urâțenii, răutăți și așa cum mi s-au înfățișat românii în majoritate, nu-mi dau nici cea mai mică portiță de a-i înțelege, admite… dimpotrivă! Sunt goi, fără conștiință, fără suflet, fără educație. Sunt 97-98% răi la suflet, invidioși, urâți, demenți și de o lașitate josnică! Sunt foarte periculoși, că te aduc în stare să-i vânezi și să-i împuști! Nu mă recunosc sub nicio formă prin defectele lor … și sunt plini. Tocmai de aceea renunț la cetățenia română!”, mărturisea artista în 2014, într-o scrisoare deschisă.

Citeste si Unde trăiește Eva Kiss, una dintre cele mai iubite artiste pe vremea comunismului

Mai multe articole...

Cele mai citite articole