O nouă terapie , cu rezultate ”remarcabile” contra cancerului de col uterin

Publicat: 25 oct. 2023, 07:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
O nouă terapie , cu rezultate ”remarcabile” contra cancerului de col uterin

Cercetătorii britanici  au conceput o nouă terapie care ar permite reducerea riscului de deces sau de recidivă a cancerului de col uterin cu până la 35%.

Rezultatele testelor sunt salutate de comunitatea oamenilor de știință și sunt considerate ”remarcabile”.

Este vorba despre un tratament medicamentos administrat înainte de terapiile standard (chimioterapie și radioterapie).

Cercetătorii de la University College London au recrutat 500 de pacienți pentru a participa la un studiu timp de zece ani. Fiecare pacient participant la acest studiu a primit chimio și radioterapia standard. Un grup de participanți au făcut în plus chimioterapie de inducție: un tratament intensiv care folosește medicamente pentru a distruge pe cât posibil celulele canceroase și pentru a maximiza, astfel, beneficiile chimioterapiei standard.

O primă analiză a relevat faptul că, după cinci ani, 80% dintre pacienții care au primit cele două tratamente erau în viață și la 73% nu s-a observat reapariția sau extinderea bolii. Dimpotrivă, în grupul cu tratament standard, 72% erau în viață și 64% nu s-au confruntat cu reapariția sau extinderea cancerului.

”Testul nostru arată că acest scurt tratament cu chimioterapie suplimentară, administrată imediat, poate reduce riscul de recidivă a cancerului sau de deces cu 35%”, a declarat dr. Mary McCormack, autorul principal al studiului.  De notat că acest studiu reprezintă cel mai important pas făcut contra acestui tip de cancer, în ultimii 20 de ani.

Sunt ”rezultate remarcabile”, a afirmat dr.  Iain Foulkes, directorul executiv pentru cercetare și inovație la Cancer Research UK.

Cancerul de col uterin este legat aproape 100% de infecția cu HPV (human papillomavirus), virus transmis pe cale sexuală. Acest tip de cancer poate fi prevenit prin vaccinarea contra HPV și depistarea bolii în faze incipiente.