O parte din acoperișul spitalului TBC din Oravița s-a prăbușit

Publicat: 21 feb. 2023, 13:56, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
O parte din acoperișul spitalului TBC din Oravița s-a prăbușit

O parte din acoperișul spitalului TBC din Oravița, județul Caraș-Severin, s-a prăbușit în urmă cu câteva momente.

La momentul producerii incidentului, în unitatea sanitară erau peste 150 de pacienți cu TBC și bolnavi cronic.

Pagubele sunt suficient de mari încât să luăm pacienții de aici și să-i mutăm. Îi aducem la spitalul din Oravița, sunt vreo 50 de bolnavi în total. Nu sunt pacienți răniți, dar îi mutăm pentru că actualul edificiu nu mai prezintă siguranță.

Pe bolnavii cu TBC îi punem separat, în clădirea unde am avut cazurile de COVID, care este liberă, iar cronicii îi punem în spital, pe secția Interne unde avem două saloane libere. Deci nu avem probleme la acest capitol.

Am anunțat Direcția de Sănătate Publică, Comitetul pentru Situații de Urgență, dar și autoritățile locale și județene. Vom vedea ce e de făcut de acum înainte, pentru că spitalul este prins în cadrul unui proiect de reabilitare și modernizare pe CNI.”, a declarat pentru expressdebanat.ro, managerul spitalului din Oravița, Mircea Popescu.

În urma incidentului, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) s-a întrunit la Oravița.

Clădirea este în stare avansată de degradare, iar cu toate acestea, de 30 de ani nu s-au mai făcut reparații capitale.

Un plan de reabilitare al clădirii a fost depus în urmă cu un an, însă, cu toate acestea, până în prezent nu s-a luat nicio măsură.

Nu rare au fost cazurile în care spitalele din România au pus viața pacienților în pericol. În ultimii 27 de ani, au avut loc în medie 2,5 incendii pe lună în spitalele din România. În perioada 1995-2022, au avut loc 795 de intervenții ale echipelor specializate MAI la incendiile care au avut loc la unitățile spitalicești, se arată într-un document semnat de ministrul de Interne, Lucian Bode.

În aceste incendii au murit 18 adulți și trei copii, și au fost răniți 112 adulți și 14 copii. Cele mai multe victime apar în perioada 2020-2021, în plină pandemie, atunci când au avut loc explozii de la aparatele de oxigen sau scurt circuite la rețeaua electrică.

Lista întreagă a celor aproape 800 de intervenții ale echipelor MAI se poate consulta AICI.

Citește mai mult: Foc și moarte în spitalele din România! Lista incendiilor din 1995 și până azi