O „regretabilă eroare de transcriere” ar putea închide 15.000 de cabinete stomatologice

Publicat: 08 iul. 2023, 12:30, de Vlad Stefan Orjan, în Sănătate , ? cititori
O „regretabilă eroare de transcriere” ar putea închide 15.000 de cabinete stomatologice

Medicii au ieșit în stradă să manifeste împotriva Colegiul Medicilor Stomatologi din România, care la sfârșitul lunii iunie, a emis unilateral aplicarea unei diferențieri între cei care au rezidențiat în anumite domenii și cei care nu au. Aceasta, în condițiile în care de mulți ani nu au mai fost organizate rezidențiate.

Stomatologii s-au constituit în Patronat și s-au organizat pentru a-și apăra profesia. Protestele au loc la Facultatea de Medicină dentară și la Ministerul Sănătății.

Schimbarea peste noapte a regullilor jocului vor afecta circa 15.000 de medici stomatologi, care au întrunit condiţiile de exercitare a profesiei în baza prevederilor anterioare, conform qmagazine.ro.

Deciziile emise de CMSR anulează practic studiile făcute de actualii medici stomatologi.

„Cele două decizii prestrâng dreptul de practică pentru un număr mare de stomatologi care practică, în conformitate cu dispozițiile în vigoare până la 21 iunie 2023, de o lungă perioadă de timp, fără a li se echivala competențele dobândite în ani de practică, având în vedere că la data publicării celor două decizii mai sus arătate, au întrunit condiţiile de exercitare a profesiei în baza prevederilor anterioare.

Un exemplu de tratamente pe care medicii stomatologi care au întrunit condiţiile de exercitare a profesiei în baza prevederilor anterioare nu le mai pot exercita acum sunt cele de prevenție, precum și tratamentele chirurgicale la persoanele cu patologii asociate. În absența unei corelări normative aceste noi reglementări limiteaza accesul pacienților la tratament. În special în zonele rurale pacienții nu vor mai beneficia de exemplu de  prevenție sau de extracții la pacientii cu patologii asociate in lipsa unui specialist, acestia fiind în prezent în număr extrem de redus si concentrati in zone urbane.”, se arată în petiția online a medicilor stomatologi.

Stomatologul Florin Lăzărescu, Secretar General al Societății Europene de Cosmetică Dentară, scrie pe pagina lui de Facebook următoarele:

„Avem nevoie de implicarea in procesul decizional a medicilor stomatologi practicieni, pentru a preveni pe viitor nemultumirile care duc in aceste zile la iminente si justificate manifestari de protest sau actiuni in justitie.

Altfel, raman nesolutionate si deschise dezbaterii publice probleme precum transparenta si corectitudinea procesului de alegere a reprezentantilor noștri in Colegiu, egalitatea intre medicii romani si cei straini in a se inscrie la o specialitate in aceleasi conditii, regulamentul EMC, implicarea CMSR in proiecte europene.

Profesia in care activam a fost intotdeauna varful de lance al medicinei private din Romania, inovatia, pregatirea profesionala si pasiunea ducand la bunul renune al stomatologiei romanesti la nivel international.

Este timpul sa protejam acest progres si sa incurajam tot mai mult modelele profesionale de succes sa faca un pas in fata si sa demostreze ca prin viziunea lor vor putea genera beneficiile meritate si asteptate de intreaga noastra comunitate.”, a scris Florin Lăzărescu.

Președintele CMSR, Ecaterina Ionescu, a transmis în urmă cu două zile o scrisoare de scuze către colegii nemulțumiți în care se afirmă că s-a strecurat o eroare în documentele publicate în Monitorul Oficial. Scuzele venite de la CMSR nu i-au sensibilizat și calmat pe dentiști, care sunt deciși în continuare să ceară demisia conducerii Colegiului.