Obiceiurile nocive ale părinților care dăunează copiilor

Aproximativ 70% dintre copii petrec cel puţin trei ore pe telefon/laptop/tableta în fiecare zi, însă nici părinții lor nu se lasă mai prejos, ba chiar aceștia urcă la procentul de 82%.

Copiii observă şi copiază mereu ceea ce fac părinţii lor, iar acest lucru se observă foarte bine în zilele noastre. Copiii au ajuns să fie mai distrași de un telefon decât un prieten sau, și mai important, decât de familie sau școală.

Atunci când copiii văd că părinţii lor îşi folosesc în mod constant dispozitivele, consideră un astfel de comportament normal şi le urmează exemplul, deoarece îi iau drept un model de urmat.

Rezultatele studiului Kaspersky demonstrează corelaţia dintre timpul petrecut de părinţi în faţa ecranelor şi cel petrecut de copii. Majoritatea copiilor şi adulţilor – 48% dintre aceştia – îşi folosesc dispozitivele simultan în timpul zilei, timp de 3-5 ore. În plus, majoritatea părinţilor sunt convinşi că atât ei (62%), cât şi copiii (58%) petrec suficient timp online.

Rezultatele arată că cei mici adaptează în mod activ modul în care folosesc dispozitivele în funcţie de timpul de utilizare observat la părinţiilor lor. De exemplu, când 80% dintre părinţi petrec mai puţin de 2 ore pe zi pe dispozitive, la fel fac şi copiii lor. Între timp, dacă adulţii îşi folosesc gadget-urile mai mult de 2 ore pe zi, copiii sunt, cel mai probabil, dispuşi să facă acelaşi lucru. Doar 19% dintre cazuri arătă că cei mici care sunt expuşi la acest exemplu petrec timpul folosind gadget-uri mai puţin de 2 ore pe zi.

În acelaşi timp, copiii ai căror părinţi folosesc în mod regulat dispozitive, petrec mai mult timp în faţa ecranului cu diverse alte obiceiuri digitale. De exemplu, copiii ai căror părinţi folosesc în mod obişnuit gadget-uri petrec încă 39 de minute online în timpul meselor. Între timp, trimiterea de mesaje text în timpul conversaţiilor adaugă copiilor o medie de 41 de minute de timp în faţa ecranului, iar partajarea fotografiilor de familie pe reţelele de socializare adaugă încă 31 de minute pe zi.

După cum vedem din date – cu cât părinţii petrec mai multe ore pe gadget-uri, cu atât copiii sunt predispuşi să petreacă mai multe ore pe dispozitivele lor. Toţi părinţii doresc să asigure un echilibru mai bun între timpul petrecut în faţa ecranului pentru copiii lor, dar principala problemă este cum să realizeze acest lucru. Astăzi există instrumente care îi pot ajuta pe părinţi să îmbunătăţească starea de bine a copiilor lor în mediul digital şi să se asigure că timpul petrecut în online este sigur şi echilibrat. Exemplul personal este o opţiune excelentă”, comentează Marina Titova, Vicepreşedinte, Consumer Product Marketing la Kaspersky.

Copiii beneficiază mult mai mult de interacţiunea tangibilă cu lumea reală decât de consumul de informaţii digitale. Copiii mai mici de doisprezece ani, de exemplu, mai au încă un drum lung de parcurs înainte ca nivelul capacităţii lor de abstractizare să fie comparabil cu cel al unui adult. Mai întâi trebuie să înveţe să simtă, să audă, să vadă, să miroasă şi să «guste» lumea. Şi în practica noastră, utilizarea de către părinţi şi familii a mijloacelor digitale este întotdeauna un subiect proeminent. Mulţi părinţi sunt convinşi că este suficient să reglementeze în mod clar timpul petrecut online de copiii lor şi să controleze tipul de conţinut la care au acces. Dar în loc să-şi facă griji cu privire la pedepse eficiente, părinţii ar trebui, mai întâi, să-şi reducă consumul propriu de media”, susţin terapeuţii Birgitt Hölzel şi Stefan Ruzas.

Recomandări „sănătoase”

– comunicați mai mult timp cu copiii dumneavoastră

– luaţi în considerare descărcarea aplicaţiilor de control parental şi discutaţi acest subiect cu copilul dumneavoastră pentru a-i explica cum funcţionează astfel de aplicaţii şi de ce are nevoie de ele pentru a rămâne în siguranţă online.

– explicaţi copilului importanţa confidenţialităţii, să nu accepte nicio setare de confidenţialitate fără a cere ajutorul părinţilor. Adulţii ar trebui să se obişnuiască să citească şi orice acord de confidenţialitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Cifrele dezastrului pentru România după privatizarea Petrom EXCLUSIV

Legea care a “legalizat” vânzarea Petrom către OMV este nulă de drept. PUTEREA.RO vă prezintă ÎN EXCLUSIVITATE date care demonstrează, încã de la momentul...