Octavian Udriște, „părintele” metroului bucureștean, s-a stins la 88 de ani

Publicat: 13 feb. 2024, 07:05, de Viorela Pitulice, în Ultimă oră , ? cititori
Octavian Udriște, „părintele” metroului bucureștean, s-a stins la 88 de ani

Octavian Udriște, „părintele” metroului bucureștean, a murit, luni seara, la vârsta de 88 de ani.

Octavian Udriște, omul care și-a dedicat întreaga viață transportului feroviar, ar fi împlinit 89 de ani pe 18 aprilie. Luni seara, însă, a încetat din viață, potrivit clubferoviar.ro.

Specialistul, născut la Timișoara, provine dintr-o familie de feroviari. Bunicul din partea mamei a lucrat ca mecanic de locomotivă la depoul din Cernăuți, iar cel din partea tatălui a condus magazia la Gara Dealul Spirii din București. De asemenea, tatăl său a lucrat și el în domeniu, iar fiica Ileana este inginer de material rulant și lucrează la filiala din Berlin a companiei elvețiene Stadler.

Octavian Udriște a absolvit Institutul de Căi Ferate București, Facultatea de Mecanică – Secția Locomotive. De-a lungul carierei, el a dezvoltat soluții inovatoare, cum ar fi tracțiunea electrică diesel, tracțiunea electrică pe cale ferată și metroul din București.

De asemenea, Udriște a jucat un rol important în lansarea metroului din București în 1979, împreună cu proiectantul și Întreprinderea de Vagoane Arad, care acum este Astra Vagoane Călători. Pe bună dreptate, se poate spune chiar că a fost unul dintre artizanii punerii în funcțiune a metroului.

Udriște a fost numit director tehnic și director general al metroului (1985–1996) pentru capacitatea sa de organizare, de a lua decizii și de a rezolva probleme de tracțiune electrică.  

De asemenea, a fost director al Institutului de Cercetări în Transporturi INCERTRANS (1996) și director al Departamentului de Transport la Siemens România de la 1997 până în 2005.

În noiembrie 2023, una dintre primele stații de metrou din București, inaugurată în 1979 a primit numele său. Este vorba de stația Timpuri Noi, care din noiembrie 2023 poartă numele Octavian Udriște, în onoarea inginerului care a contribuit la construirea ei.