E oficial: Noul premier al Japoniei „intră în pâine”

Publicat: 04 oct. 2021, 20:00, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
E oficial: Noul premier al Japoniei „intră în pâine”

Fumio Kishida, liderul Partidului Liberal Democrat (PLD), a obţinut majoritatea voturilor deputaţilor în Camera Reprezentanţilor, camera inferioară a parlamentului japonez, în cadrul unei sesiuni speciale a Dietei (parlamentul), convocată luni pentru alegerea noului prim-ministru al ţării.

Potrivit Kyodo, în contextul în care coaliţia la guvernare condusă de PLD controlează ambele camere, se aşteaptă ca Kishida, în vârstă de 64 de ani, să obţină o majoritate de voturi şi în Camera Consilierilor (camera superioară a legislativului). „Acesta este adevăratul punct de plecare. Voi merge mai departe cu un puternic sentiment de hotărâre, cu o determinare puternică”, a declarat el la sediul PLD din Tokyo în timpul dimineţii.

Odată instalat oficial ca nou prim-ministru al Japoniei, Kishida urmează să numească noul cabinet şi apoi va fi inaugurat oficial în cadrul unei ceremonii la Palatul Imperial şi va ţine o conferinţă de presă luni seară. Primul test major al lui Kishida ca prim-ministru vor fi alegerile generale. El intenţionează să organizeze alegerile la 31 octombrie. Ascensiunea la putere a lui Kishida urmează după victoria sa clară obţinută săptămâna trecută la alegerile interne pentru preşedinţia formaţiunii sale, Partidul Liberal Democrat (PLD, dreapta conservatoare), care domină viaţa politică japoneză.

Noul prim-ministru intenţionează să dizolve camera inferioară

Fumio Kishida preia funcţia de nou prim-ministru al Japoniei formând un cabinet ce va încerca să ţină sub control COVID-19, în timp ce trebuie să relanseze o economie afectată. Alegerile pentru Camera Reprezentanţilor, cea mai puternică cameră a Dietei, urmează să aibă loc pe 31 octombrie, potrivit unor surse familiare cu chestiunea, mai devreme de prima jumătate a lunii noiembrie, aşa cum se aştepta. Kishida îl înlocuieşte pe Yoshihide Suga, care a demisionat după puţin peste un an din funcţie pe fondul criticilor legate de răspunsul său la pandemie.

Potrivit unor înalţi responsabili ai PLD, noul prim-ministru intenţionează să dizolve camera inferioară pe 14 octombrie şi să înceapă perioada de campanie pentru alegerile generale la 19 octombrie. Acesta va fi primul test major al lui Kishida în funcţie.