Oficial rus, declarat ”persona non grata” de către România. Escaladare a tensiunilor diplomatice

Publicat: 24 mai 2024, 14:23, de Cristina Cohuț, în ACTUALITATE , ? cititori
Oficial rus, declarat ”persona non grata” de către România. Escaladare a tensiunilor diplomatice
Sursa foto: facebook.com

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că autoritățile române au luat decizia de a declara „persona non grata” pe teritoriul României un diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse de la București.

Anunțul oficial al Ministerului Afacerilor Externe subliniază că această măsură vine ca urmare a activităților diplomatului care încalcă prevederile Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice.

Aceste informații au fost comunicate delegației ruse astăzi, 24 mai 2024, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, la cererea ministrului de externe Luminița Odobescu și a însărcinatului cu afaceri a.i. al Federației Ruse la București.

Român, prins când fotografia obiective strategice pentru ruși

Decizia de astăzi a Ministerului Afacerilor Externe pare să fie strâns legată de cazul unui cetățean român, care este acuzat că a fotografiat obiective strategice și convoaie militare aparținând NATO și României. De asemenea, acesta era candidat independent pentru funcția de primar al Ploieștiului.

Românul care a furnizat informații rușilor își dorea să devină primar. Deși și-a anunțat candidatura pentru postul de primar al Ploieștiului la mijlocul lunii martie, numele său nu apare pe lista finală a candidaților pentru Primăria Ploiești transmisă de Biroul Electoral Municipal (BEM) Ploiești. Bărbatul este cercetat acum de către DIICOT, sub acuzația că a fotografiat obiective strategice și convoaie militare aparținând NATO și României pentru Rusia. Mai mult, el se află chiar în arest pentru 30 de zile.

Un cetățean român este acuzat că a fotografiat obiective strategice și convoaie militare ale NATO și României pentru un alt stat cu care relațiile noastre sunt tensionate. El a menținut legătura cu statul respectiv prin intermediul ambasadei acestuia în România. Potrivit unor surse, tânărul a furnizat imagini rușilor.