OMS: 780 de cazuri de variola maimuței în țări non-endemice. La nivel global, riscul este ”moderat”

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, duminică, 780 de cazuri de variola maimuței confirmate, raportate de 27 de țări non-endemice, subliniind că riscul la nivel global este moderat.

Se pare, totuși, că numărul cazurilor de variola maimuței este subestimat din cauza informațiilor epidemiologice limitate. ”Este foarte probabil ca și alte țări să identifice cazuri și virusul să se răspândească în continuare”, mai transmite OMS. Până acum au fost semnalate puține spitalizări, niciun deces și doar izolarea de pacienți.

Marea Britanie cu 207 cazuri, Spania (156), Portugalia (138), Canada (58) și Germania (57) sunt țările non-endemice care au semnalat cele mai multe cazuri. În afară de Europa și America de Nord, au mai fost semnalte cazuri în Argentina, Australia, Maroc și în Emiratele Arabe Unite.

OMS subliniază că riscul actual pentru sănătatea umană și pentru marele public rămâne scăzut. Totuși, riscul pentru sănătatea publică ar putea deveni ridicat, dacă virusul reușește să exploateze oportunitatea de a se stabili în țările non-endemice ca agent patogen uman răspândit, a subliniat OMS.

În acest sens, OMS mai precizează că, în prezent, evaluează riscul la nivel mondial ca fiind moderat, dat fiind că este pentru prima dată când numeroase cazuri de variola maimuței sunt semnalate simultan în țări non-endemice și endemice.

Potrivit OMS, până acum în țările non-endemice nu a fost semnalat nici un deces, față de țările endemice (Camerun, Republica Centrafricană, Congo Brazzaville, Republica Democrată Congo, Liberia, Nigeria, Sierra Leone etc.), unde au fost înregistrate 66 de decese în primele cinci luni ale lui 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole