OMS: Dispneea, un simptom persistent, ”grav” al Covid-19, care impune îngrijire medicală ”imediată”

Publicat: 22 iul. 2022, 16:01, de Magda Marincovici, în ESENȚIAL , ? cititori
OMS: Dispneea, un simptom persistent, ”grav” al Covid-19, care impune îngrijire medicală ”imediată”
oms hepatitele B și C decese

Printre simptomele Covid-19 persistente figurează dispneea, o problemă de respirație care impune îngrijire medicală, avertizează Organizația Mondială a Sănătății. 

Cercetătorii de la Universitatea din California de Sud au realizat un studiu care confirmă că dispneea este un simptom ce poate provoca probleme grave de sănătate pacienților post-Covid. Studiul este  publicat în revista Scientific Reports

Pacienții afectați de Long Covid – când infecția persistă peste 12 săptămâni – prezintă dureri de cap (22%), scurgeri nazale sau nas înfundat (19%), disconfort abdominal (18%), oboseală (17%), diaree (13%).

La aceste simptome se adaugă încă unul mai puțin răspândit, dar descris ca fiind ”grav” de Organizația Mondială a Sănătății, care necesită îngrijiri medicale ”imediate”: dispneea.

Respirația cu dificultate, numită de medici dispnee, este un simptom al Covid-19. Pacientul are impresia că-i lipsește aerul când inspiră, când expiră … Deoarece senzația este subiectivă, medicii folosesc scala Medical Research Council (MRC) pentru a clasifica dispneea în 4 stadii. Acest simptom poate fi însoțit de pierderea mobilității sau a vorbirii, ori de o stare de confuzie și dureri toracice.

Potrivit specialiștilor, dacă dispnee se asociază cu tuse și febră, trebuie consultat de urgență medicul.

De reținut că sunt numeroase studii care confirmă faptul că dispneea și starea de oboseală sunt cele mai frecvente și persistente simptome post-Covid.