OMS: Sunt semne că epidemia de variola maimuței ar putea încetini în Europa

Publicat: 31 aug. 2022, 17:14, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
OMS: Sunt semne că epidemia de variola maimuței ar putea încetini în Europa
Variola maimutei (Image by Alexandra_Koch Pixabay)

În legătură cu variola maimuței, Europa „merge în direcţia corectă”, a anunțat Kans Kluge, directorul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, transmit agențiile de presă.

”Există semne timpurii încurajatoare, precum cele observate în Franţa, Germania, Portugalia, Spania, Marea Britanie şi în alte ţări, care arată că epidemia ar putea încetini”, a declarat directorul regional pentru Europa al OMS, în cadrul unei conferinţe de presă.

Cu toate acestea, „pentru a face progrese către eliminarea (epidemiei) în regiunea noastră, trebuie să ne intensificăm urgent eforturile”, a adăugat oficialul OMS.

În cele 53 de ţări din regiunea europeană a OMS, care include Rusia şi ţări din Asia Centrală, au fost înregistrate peste 22.000 de cazuri în 43 de ţări, reprezentând mai mult de o treime din numărul global de infecţii.

Săptămâna trecută, OMS a raportat o reducere cu 21% a numărului de cazuri noi la nivel mondial, după patru săptămâni consecutive de creşteri.

Pentru a elimina circulaţia virusului în Europa, OMS recomandă menţinerea măsurilor de monitorizare, vaccinarea, identificarea cazurilor de contact şi angajamentul în rândul comunităţii bărbaţilor homosexuali, unde s-au înregistrat peste 90% din cazurile de variola maimuţei.

În Portugalia, unde „în absenţa unei campanii de vaccinare depline, am reuşit să limităm creşterea numărului de cazuri prin schimbarea comportamentului şi a angajamentului în rândul comunităţilor”, a explicat Hans Kluge