Opt din 10 gravide nu sunt vaccinate anti-COVID, în România. Iar 63% dintre ele nu se vor vaccina nici după naștere |STUDIU

Publicat: 07 oct. 2021, 16:30, de Mihaela Verdes, în Sănătate , ? cititori
Opt din 10 gravide nu sunt vaccinate anti-COVID, în România. Iar 63% dintre ele nu se vor vaccina nici după naștere |STUDIU

S-a redeschis problema vaccinării la gravide, după ce o gravidă în luna a șaptea a murit de COVID la Oradea, fără ca medicii să o poată salva. În prezent, recomandarea de vaccinare nu este asumată în totalitate de medicii din sfera ginecologiei. Asta face ca opt din zece femei însărcinate din România să nu fie vaccinate la ora actuală.

Cifrele aparțin un studiu recent, care prezintă și cel mai des invocat motiv pentru nevaccinare: lipsa informațiilor venite către gravide, cu privire la efectele pe termen mediu și lung ale imunizării anti COVID-19. Momentan, una din patru gravide nevaccinate ia în calcul varianta de a se imuniza, dar după naștere.

Lipsa încrederii în vaccin, indiferent de producător

Un alt argument pentru care femeile gravide aleg să nu se vaccineze este lipsa încrederii în vaccin, indiferent de compania care îl furnizează. 4% din respondente consideră că virusul SARS-CoV-2 nu există, iar 6% afirmă că au fost sfătuite de medicul curant sau de către medicul de familie să amâne vaccinarea.

„Sarcina nu contraindică vaccinarea. Deocamdată nu au fost făcute studii pe femeile gravide, din cauza aceasta toată lumea trebuie să fie prudentă în privința pacientelor gravide. Nu este ușor și este dificil de făcut, etic, studiu pe femeia gravidă. Există la ora actuală paciente gravide care au fost imunizate și care fie au fost imunizate și au devenit după aceea gravide, și există niște studii în desfășurare prin urmărirea acestor gravide. Aceste studii nu sunt încă publicate”, a declarat pentru Ziare.com, profesorul Vlad Tică, ginecolog la Spitalul Județean Constanța.

63% dintre gravide nu se vor vaccina după naștere

Întrebate dacă se vor vaccina după naștere, 8% dintre gravide susțin că da. În timp ce 63% sunt sigure că nu se vor imuniza, iar 12% afirmă că cel mai probabil nu vor face niciunul dintre vaccinurile disponibile în acest moment, dar nu exclud ferm această posibilitate.

Dintre gravidele vaccinate, cele mai multe au făcut asta înainte de a rămâne însărcinate (54%), atunci când nu plănuiau să facă un copil, sau tocmai pentru că își doreau să obțină o sarcină. Și au vrut astfel să limiteze eventualele riscuri ale îmbolnăvirii de Covid-19, atât pentru ele, cât și pentru copil (21%).

O treime dintre vaccinate au decis asta după discuția cu un medic, fie medicul de familie, fie ginecologul. Una din cinci gravide declară că s-a imunizat pentru că îi este teamă de eventualele complicații ale bolii.

În ultimele luni, am întâlnit și situații dramatice, pentru care colegii mei, cei care tratează boala Covid-19 și se ocupă de pacienții infectați, nu au mai avut soluții. Nu este deloc ușor nici pentru noi, medicii ginecologi, să primim astfel de vești, mai ales că știm atât de multe despre fiecare dintre pacienții noștri, unii dintre ei ajungând în cabinet după ani de încercări și obținând cu greu o sarcină”, a declarat Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie.

De unde se informează femeile însărcinate

Cele mai multe femei (38%) susțin că au apelat mai întâi fie la medicul ginecolog, fie la medicul de familie. 22% au căutat informații pe internet, iar pentru 18%, presa rămâne principala sursă de informare.

Un sfert dintre gravide admit că sunt de acord cu vaccinarea și tot atâtea consideră că imunizarea este necesară, dar nu sunt de acord cu toate vaccinurile disponibile. Mai exact, sunt anumite vaccinuri opționale pe care nu le consideră utile. Trei din zece gravide sunt de acord cu vaccinarea, cu excepția Covid-19, iar 17% sunt contra vaccinării de orice fel.

Recomandările medicilor ginecologi

Societatea Română de Obstetrică și Ginecologie a transmis recomandările referitoare la vaccinarea femeilor gravide.

„Trebuie subliniat ce se știe sigur dar și ce nu se știe încă, explicând riscurile mamei și fătului în momentul îmbolnăvirii cu Covid-19 și severitatea bolii. Trebuie explicată eficiența vaccinului, datele limitate încă de siguranță a vaccinului la gravide și motivul acestei limitări. De asemenea, faptul că reacțiile adverse sunt aceleași că în cazul populației generale, și ca frecvență și ca intensitate„, notează documentul.

Același document spune clar că decizia de a se vaccina rămâne a pacientei.

„Decizia legată de vaccinare trebuie să fie autonomă și asumată de gravidă sau de femeia care alăptează. Gravidele sau femeile care alăptează care la finalul discuției aleg să nu se vaccineze trebuie susținute în decizia lor, la fel că și cele vor dori să se vaccineze”, arată poziția Societății Române de Obstetrică și Ginecologie.