Ora de iarnă 2022. Când dau românii ceasul înapoi!

Publicat: 28 oct. 2022, 23:00, de Eliza Popa, în LIFESTYLE , ? cititori
Ora de iarnă 2022. Când dau românii ceasul înapoi!

Trecerea la ora de iarnă 2022 este extrem de aproape! S-ar putea ca aceasta să fie ultima oară când se produce acest lucru în Europa, dar deocamdată trebuie să se știe când dau românii ceasul înapoi! 

Revenirea la ora de iarnă se va face la data de 30 octombrie, duminică, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00.

Așadar, noaptea devine mai lungă. Acest lucru înseamnă mai exact, că ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore și nu 24, așa cum se întâmplă în mod normal.

Pentru a-și aminti în ce direcție să își regleze ceasurile, oamenii folosesc adesea expresia „primăvara dăm ceasul înainte, toamna dăm ceasul înapoi”.

Ora de iarnă 2022: Cum se schimbă 

Schimbarea orei și trecerea la iarnă se face după echinocțiul de toamnă. Atunci când, soarele traversează Ecuatorul ceresc și ajunge în Emisfera Sudică. Echinocțiul de toamnă a avut loc pe data de 22 septembrie.

Totodată, schimbarea orei are loc de două ori pe an, în martie și în octombrie. În luna martie se trece la ora de vară, iar ceasul se dă cu o oră înainte. Sistemul orei de iarnă și de vară reprezintă o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare toamnă și primăvară, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.

La ora de iarnă ceasul se dă înapoi cu o oră (ora 4:00 devine ora 3:00), în timp ce la ora de vară operațiunea este inversă, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00). Astfel câștigăm, teoretic, o oră de somn.

În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) este de două ore (GMT +2) față de trei ore (GMT+3) la ora de vară.

Schimbarea orei 2022: E pentru ultima oară?

Studiile arată că schimbarea orei, indiferent că este vorba de ora de vară sau cea de iarnă, are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare. Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Totodată, oboseala vine în urma absenței luminii solare. Copiii si vârstnicii sunt cele mai afectate categorii de schimbarea orei.

Trecerea ceasului înapoi cu o oră are drept consecință expunerea mai redusă la lumină dimineața. În primele ore ale dimineții, această întârziere poate avea ca rezultat pierderea somnului. Lipsa odihnei are efecte negative asupra funcționării lobului frontal, ceea ce poate duce la dificultăți de judecată și luare a deciziilor”, susține un studiu efectuat de Academia Americană de Medicină a Somnului.

Comisia Europeană a propus în 2020 renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa. Oficialitățile susțin acest demers pe motiv că schimbarea orei poate avea efecte negative asupra organismului uman. Ultimele informații indică faptul că acest an – 2022 – ar putea fi ultimul în care se produce această schimbare a orei.