Organizația Mondială a Comerțului a decis că impunerea SUA de taxe pentru produsele din China încalcă regulile internaționale

Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a atacat principala justificare a războiului comercial al președintelui Donald Trump împotriva Chinei, spunând că tarifele americane pentru mărfurile chineze încalcă regulile internaționale.

Un grup de trei experți în comerț al OMC a declarat, citat de Bloomberg, că SUA au încălcat reglementările globale atunci când au impus tarife asupra mărfurilor diin China în 2018. Washingtonul a impus taxe pentru produse chineze în valoare de 400 miliarde dolari.
Grupul a declarat în raportul său că „Statele Unite nu au demonstrat că măsurile sunt justificate”.

În timp ce hotărârea întărește afirmațiile Beijingului, Washingtonul poate bloca decizia prin depunerea unui recurs în orice moment în următoarele 60 de zile. Acest lucru se datorează faptului că administrația Trump a paralizat deja departamentul de apel al OMC, o tactică care a făcut din dinții cel mai important arbitru comercial al lumii.

Tarifele SUA-China

 „Deși grupul nu a contestat dovezile extinse prezentate de Statele Unite ale Americii privind furtul proprietății intelectuale de către China, decizia sa arată că OMC nu prevede niciun remediu pentru o astfel de conduită necorespunzătoare”, a declarat într-o declarație reprezentantul comerțului american Robert Lighthizer. El a adăugat că raportul nu are niciun efect asupra primului acord dintre cele doua națiuni.

Disputa se concentrează pe utilizarea de către administrația Trump a unei legi comerciale americane din anii 1970 pentru a lansa unilateral conflictul comercial împotriva Chinei în 2018.

China a afirmat că tarifele încalcă regula cea mai importantă a OMC, deoarece măsurile nu au reușit să ofere același tratament tuturor membrilor. China a susținut, de asemenea, că taxele au încălcat o regulă cheie de soluționare a litigiilor care impune țărilor să solicite mai întâi recurs de la OMC înainte de a impune măsuri de represalii împotriva unei alte țări. Organizația Mondială a Comerțului a eliminat astfel principala justificare a războiului comercial al președintelui Donald Trump împotriva Chinei, spunând că tarifele americane pentru mărfurile chineze încalcă regulile internaționale.

Într-o declarație, Ministerul Chinei de Comerț a declarat că națiunea „aprobă hotărârea obiectivă și echitabilă a grupului de experți”. A repetat criticile chineze ale unilateralismului și a descris OMC drept „nucleul sistemului comercial multilateral care constituie piatra de temelie a comerțului internațional”.

Tarifele SUA împotriva Chinei au fost autorizate în temeiul secțiunii 301 din Trade Act din 1974, care împuternicește președintele să impună tarife și alte restricții la import ori de câte ori o țară străină utilizează practici comerciale neloiale care afectează comerțul SUA. Administrația Trump a susținut că tarifele sunt necesare pentru a face față încălcărilor pe scară largă ale Chinei a drepturilor de proprietate intelectuală și politicilor forțate de transfer de tehnologie.

Deși utilizarea secțiunii 301 nu este fără precedent, dispoziția pentru utilizarea acesteia a scăzut mult în anii 1990, după ce SUA au fost de acord să urmeze mai întâi procesul de soluționare a litigiilor al OMC înainte de a declanșa orice acțiune comercială de represalii.

Fără câștigători

Întrucât administrația Trump a refuzat să numească noi membri în cadrul departamentului de apel al OMC, următorul pas ar putea implica SUA pur și simplu să facă apel la acest raport al grupului „în gol”, punând capăt efectiv naturii juridice a acestei dispute, a declarat Chad Bown, un coleg senior la Peterson Institute for International Economics.

„Tarifele de represalii ale Chinei au reprezentat, de asemenea, o încălcare a regulilor OMC”, a spus el, „Beijingul a răspuns unilateral prin impunerea unor tarife asupra nemulțumirilor sale înainte de emiterea oricăror hotărâri ale OMC. Nu există câștigători în această dispută. Statele Unite, China și în special OMC sunt toți pierzători.”

În timp ce Uniunea Europeană a fost scutită până acum de taxele SUA bazate pe controversata secțiune 301, blocul celor 27 de națiuni ar putea răsufla ușurat în legătură cu verdictul de marți al OMC. Acest lucru se datorează faptului că administrația Trump a amenințat că va folosi secțiunea 301 pentru a afecta bunurile europene cu taxe în represalii asupra impozitării companiilor digitale din UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole