Pacienții unui centru al DGASPC Prahova, infestați cu râie

Publicat: 16 feb. 2023, 19:41, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Pacienții unui centru al DGASPC Prahova, infestați cu râie
Sursa: Expresdebanat.ro

Douăzeci dintre cei 120 de rezidenţi ai Centrului de recuperare şi Reabilitare neuropsihiatrică pentru persoane adulte cu handicap de la Călineşti au fost infestați cu râie.

Căminul cu pricina se află în subordinea DGASPC Prahova, instituție la rândul ei subordonată Consiliului Județean Prahova. Potrivit reprezentanţilor instituției, boala a fost adusă în centru de o rudă a unuia dintre cei internaţi. Primul caz de scabie sau râie a fost confirmat în luna decembrie, iar ulterior afecțiunea s-a extins și la alte persoane internate în centru.

”Sunt izolaţi, beneficiază de tratament medical, facem dezinfectări zilnice, am adus saltele din alte centre, iar hainele au un circuit separat.

Este un medic la centru care a dispus toate măsurile de separare şi încercăm să prevenim răspândirea la ceilalţi beneficiari”, a declarat, joi, pentru News.ro, directorul DGASPC Prahova, Alexandru Bocioacă.

Ce este scabia?

Scabia sau râia, este o afecțiune a pielii provocată de un mic acarian numit Sarcoptes scabiei. O mâncărime intensă are loc în zona în care acarianul se aruncă fapt ce îi determină pe cei afectați să își „rupă” pielea în încercarea de a potoli senzația.  

Scabia este contagioasă și se poate raspândi rapid prin contactul fizic cu cei din jur, indiferent că vorbim de membrii familiei, grupul de colegi ai copilului sau colegii de muncă. De asemenea, râia este foarte raspândită în penitenciare. 

Afecțiunea poate fi uțor tratată. Medicamentele aplicate pe piele ucid acarienii care provoacă scabia si ouălele acesteia, însa mai puteti avea unele mâncarimi câteva săptămâni după tratament.