Părinții tinerilor uciși în 2 Mai, față în față cu Vlad Pascu: „Îi merge bine în pușcărie. La mulți ani!”

Publicat: 23 mai 2024, 17:55, de Radu Caranfil, în Justitie , ? cititori
Părinții tinerilor uciși în 2 Mai, față în față cu Vlad Pascu: „Îi merge bine în pușcărie. La mulți ani!”
sursa foto Inquam Photos

Într-o zi tensionată la Judecătoria Mangalia, părinții tinerilor uciși în tragicul accident din 2 Mai au avut ocazia să-l privească din nou în ochi pe Vlad Pascu, șoferul drogat care le-a răpit copiii. Emoțiile și durerea din sufletele lor erau evidente, dar și un sentiment de speranță că justiția își va urma cursul corect.

O nouă judecătoare, o nouă speranță

În cadrul audierii de joi, dosarul lui Vlad Pascu a fost preluat de o nouă judecătoare, după ce judecătoarea inițială, Ioana Ancuța Popoviciu, a fost recuzată din cauza gafelor comise în timpul procesului. Familia și prietenii tânărului ucis au venit la tribunal cu tricouri imprimate cu imaginea acestuia și mesajul „Îți vom face dreptate”. Tatăl lui Sebastian, unul dintre tinerii uciși, a avut și un mesaj direct pentru tatăl lui Vlad Pascu.

Am văzut un complet de judecată foarte profesionist, am văzut o doamnă judecător cum nu am văzut niciodată. M-am simțit în siguranță și știu că se va face dreptate în acest caz. Chiar mi-a venit să plâng. Am avut o emoție în corp, mi-au trecut tot felul de gânduri în cap”, a declarat tatăl lui Sebastian.

Când a fost întrebat cum l-a văzut pe Vlad Pascu, acesta a răspuns: „A fost tot acel Vlad Pascu, dar un pic mai speriat.”

Îi merge bine în pușcărie”

Mama tânărului decedat a remarcat și ea schimbarea de ton a procesului: „Total diferită față de celelalte ședințe. Spre deosebire de cealaltă, a venit pregătită.” Totodată, tatăl Robertei, cealaltă victimă a accidentului, a observat că lui Vlad Pascu „îi merge bine în închisoare”.

Îi merge bine în pușcărie. La mulți ani! Îi merge bine acolo unde e. Dacă părinții acasă nu au grijă de el, dacă familia Pascu nu are grijă de el, că era slăbuț, vai de el, atunci… Acum îi merge bine…programul de somn, de liniște. S-a uitat preț de o secundă, trufaș. Fals”, a declarat bărbatul la ieșirea din Judecătoria Mangalia.

Declarațiile apărătorului lui Vlad Pascu

Apărătorul lui Vlad Pascu, avocatul Adrian Bendeac, a oferit câteva explicații jurnaliștilor prezenți. Întrebat dacă solicită achitarea clientului său, avocatul a răspuns: „Noi suntem pregătiți pentru concluzii pe fond astăzi. Nu ai cum să ceri achitare într-o procedură simplificată. Asta voi explica instanței de judecată.”

Bendeac a adăugat că, în opinia sa, procedura simplificată, odată admisă, are un caracter irevocabil. „Deci nu mai poate să fie pusă în discuție și nici nu se poate reveni asupra ei,” a spus el.

Aspecte morale și legale

Avocatul a fost întrebat și despre moralitatea deciziei de a folosi procedura simplificată în acest caz: „Eu sunt avocat, lucrez cu instituțiile. Să știți că procedura simplificată este pentru toată lumea, atâta timp cât dispozițiile legale permit o astfel de procedură. Așa a apreciat legiuitorul.”

Cât despre reluarea procesului de la zero, Bendeac a fost ferm: „Sincer, nu.” El a subliniat că pedeapsa maximă în cazul clientului său va fi calculată conform legii pentru fiecare infracțiune în parte, adăugând o treime din celelalte pedepse. „Sunt angajatul clientului meu și vorbesc pentru el. Ceea ce vă spun eu că noi, ca avocați, nu am solicitat niciodată pedeapsa X sau pedeapsa Y. Este atributul exclusiv al judecătorului să pronunțe o astfel de pedeapsă în limitele prevăzute de lege,” a explicat Bendeac.

Următorul termen

Următorul termen în acest dosar a fost stabilit pentru 7 iunie. Părinții victimelor și susținătorii lor rămân cu speranța că justiția va triumfa și că, într-o zi, vor putea găsi o oarecare alinare pentru pierderea suferită.

Procesul se reia de la zero

Cazul lui Vlad Pascu continuă să atragă atenția publicului și să stârnească emoții puternice. Părinții tinerilor uciși în 2 Mai se agață de speranța că noua judecătoare va aduce schimbarea necesară pentru a face dreptate. Pe măsură ce procesul avansează, rămâne de văzut dacă sistemul juridic va reuși să ofere răspunsurile și soluțiile pe care familiile victimelor le așteaptă de atâta timp.