Pași pentru o reprofilare profesională de succes

Simți că sarcinile tale de la locul de muncă nu te mai motivează și că nu există posibilități de promovare? Îți dorești un loc de muncă mai flexibil sau mai bine plătit? Ce spui de o reconversie profesională?

Pandemia Covid-19 a provocat o criză economică internațională, cu impact puternic asupra multor sectoare de activitate. Fără îndoială, ne confruntăm cu o situație de mare volatilitate a ocupării forței de muncă. În aceste vremuri de criză economică, este normal să te întrebi dacă merită să-ți păstrezi locul de muncă sau dacă a venit momentul să faci o schimbare radicală și să optezi pentru o reconversie profesională.

Dacă nu știi de unde să începi, nu-ți face griji, există multe cursuri de reconversie care te ajută să pornești cu dreptul pe drumul unei noi cariere. Pentru a le achita, poți solicita credite online urgente de la instituții financiare nebancare.

Iată, așadar, care sunt pașii pe care trebuie să-i faci pentru o reconversie profesională de succes!

Analizează și explorează

Înainte de a lua o decizie cu privire la modul în care ar trebui să abordezi recalificarea, fă-ți timp pentru a analiza lucruri precum:

  •        Abilități și talente;
  •        Pasiuni și preferințe;
  •        Pregătire prealabilă;
  •        Cele mai solicitate oportunități profesionale;
  •        Domenii și industrii la mare căutare.

Nu lua decizia finală înainte de a analiza toate aceste aspecte. Doar așa îți poți da seama care ar fi cel mai potrivit domeniu de activitate pentru tine.

Dacă îți place lumea digitală, poți face cursuri de marketing digital. Dacă te pasionează cifrele, poți face cursuri de contabilitate. Important e să găsești o activitate care crezi că se potrivește felului tău de a fi. Nimic nu este mai frumos decât să muncești cu plăcere.

Investește în tine

Pentru rezultate maxime, ia în considerare participarea la cursuri de pregătire de minim un an. Pregătindu-te o perioadă îndelungată pentru o nouă meserie, poți învăța mult mai bine ce urmează să faci. Cu cât vei avea mai multe cunoștințe despre noul domeniu de activitate, cu atât vei putea practica mai bine noua meserie.

Dacă iei decizia de a participa la cursuri de reconversie profesională, va trebui să treci prin stagii de pregătire teoretică și practică.

Pregătirea teoretică este foarte importantă pentru viitorul tău. Prin urmare, participă la toate etapele cursului pentru care ai optat. Utilizează toate materialele și instrumentele oferite de traineri pe parcursul desfășurării cursului.

Totodată, trebuie să iei parte și la toate stagiile de pregătire practică pentru a afla secretele noii meserii. Practica te va ajuta să-ți dezvolți abilitățile și să fii pregătit să faci față noii profesii. Acum ai șansa să aplici noțiunile teoretice învățate.  În acest fel capeți și experiență, un mare avantaj în momentul în care vei începe să-ți cauți un nou loc de muncă.

Reține că stagiile de practică sunt foarte importante. Dacă nu le urmezi, nu ai cum să pui în aplicare tot ce ai învățat.

Alcătuiește o prezentare profi

Știm că este dificil să începi ceva de la zero, dar pentru a avea parte de rezultatele pe care ți le dorești, trebuie să investești timp și energie în alcătuirea unei prezentări care să ilustreze cât mai bine atuurile tale. Aici vorbim despre CV și portofoliu (dacă este cazul). Acesta din urmă este cu atât mai important cu cât dorești să aplici pentru un post cu responsabilitate, pentru unul care implică muncă de creație sau pentru un post unde experiența anterioară este o condiție principală.

Este vital ca aspectul să fie unul impecabil, indiferent de forma în care este prezentat. Portofoliul este o demonstrație de seriozitate și profesionalism. Aici poți include practica pe care ai făcut-o la cursurile de training sau pe cont propriu.

Dacă te gândești să devii freelancer, este bine să afli mai multe informații despre ce cere piața în domeniul ales, despre prețurile practicate, dar și despre metodele de atragere a clienților.

Găsește soluții financiare să te susții în perioada de tranziție

Gândește-te la impactul financiar pe care îl poate avea schimbarea jobului în acest context economic. Ai putea să te susții dacă nu ai mai avea aceleași venituri pentru o perioadă în care îți cauți un nou loc de muncă? Te poți baza pe economii?

Dacă ai nevoie de un sprijin financiar pentru a plăti cursurile pe care vrei sa le faci în vederea reconversiei profesionale, îți amintim că poți solicita un credit de nevoi personale de la Provident.

Cântărește bine decizia și acționează înțelept dacă te gândești să-ți schimbi jobul! În momentul în care te simți pregătit, acționează cu încredere. Și cel mai important, nu te lăsa descurajat de refuzurile pe care le-ai putea primi, ci folosește-le pentru a te propulsa înainte!

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat promulgarea legii anti-violență

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, marchează un moment semnificativ, anunțând promulgarea legii care ratifică Convenția nr. 190/2019 a Organizației Internaționale a...

Ministerul Afacerilor Externe a emis alertă de călătorie pentru Ungaria!

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o alertă de călătorie pentru românii care călătoresc în Ungaria. Aceasta vine ca urmare a anunțului Ministerului Construcțiilor...