Permise și angajări în instituții publice, fără Bacalaureat. DNA a intrat pe fir

Publicat: 10 apr. 2024, 10:38, de Mariana Olteanu, în ESENȚIAL , ? cititori
Permise și angajări în instituții publice, fără Bacalaureat. DNA a intrat pe fir

Nouă persoane au fost trimise în judecată de DNA după ce ar fi comis mai multe infracțiuni de trafic de influență și cumpărare de influență. Dosarul vizează angajarea unor persoane în instituţii publice,obţinerea permisului de conducere sau a diplomei de Bacalaureat.

DNA a intrat pe fir

În total, nouă inculpaţi, dintre care unul cercetat în stare de arest la domiciliu şi altul sub control judiciar) au fost trimiși în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă. Forma participaţiei penale este autoratul şi complicitatea.

Totul ar fi început în perioada martie 2022 – octombrie 2023, când acelaşi inculpat ar fi primit sume în valoare de 51.800 euro și 18.003 lei dar şi alte foloase necuvenite în valoare de 1.330 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vrancea cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Ce spun procurorii DNA?

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată a 9 (nouă) inculpați (dintre care unul cercetat în stare de arest la domiciliu și altul sub control judiciar), în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de trafic de influență și cumpărare de influență, forma participației penale fiind autoratul și complicitatea.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie 2022 – octombrie 2023, unul dintre inculpați, singur sau beneficiind de ajutorul a trei complici, ar fi pretins de la mai multe persoane (printre care și cele cercetate în prezenta cauză) foloase necuvenite constând în sume de bani (în total 51.800 euro și 18.003 lei) și alte bunuri în valoare de 1.200 lei, pentru a-și exercita influența pe care ar fi pretins că ar avea-o asupra unor funcționari publici pentru angajarea acestora sau a unor rude în cadrul unor instituții publice, pentru obținerea permisului de conducere, pentru obținerea unor diplome de promovare a bacalaureatului etc.
În contextul menționat mai sus, în perioada martie 2022 – octombrie 2023, același inculpat ar fi primit sumele totale de 33.550 euro, 14.618 lei și alte foloase necuvenite în valoare de 1.330 lei.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vrancea cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu trei inculpați în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de cumpărare de influență și complicitate la trafic de influență.”, se arată în comunicatul emis de DNA.