Persoanele diagnosticate cu COVID-19 ar trebui să-și amâne intervențiile chirurgicale cel puțin 7 săptămâni pentru a evita un deces postoperatoriu

Publicat: 16 mart. 2021, 14:00, de Andreea Borcilă, în Sănătate , ? cititori
Persoanele diagnosticate cu COVID-19 ar trebui să-și amâne intervențiile chirurgicale cel puțin 7 săptămâni pentru a evita un deces postoperatoriu

Rezultatele unui studiu recent sugerează că cei care au fost diagnosticați cu COVID-19 ar trebui să-și amâne intervențiile chirurgicale cel puțin șapte săptămâni pentru a evita un risc mai mare de deces postoperatoriu.

Rata de deces în timpul celor 30 de zile de la intervenția chirurgicală a fost de 1.5% în rândul celor care nu au dezvoltat boala COVID-19 și de 4% în rândul pacienților care au fost operați în decurs de patru săptămâni de la diagnostic, scrie Healthline.

Rata de deces a scăzut de la 4% la 3.6% pentru cei care au suferit o intervenție chirurgicală în decurs de cinci până la șase săptămâni și la 1.5% pentru cei care au suferit o intervenție chirurgicală în decurs de șapte până la opt săptămâni, după ce au fost confirmați cu COVID-19.

Ce spun specialiștii

Echipa de cercetători de la Universitatea din Birmingham din Marea Britanie a analizat datele a peste 140.000 de pacienți care au fost operați la mai mult de 1.600 de spitale din 116 țări în octombrie 2020. Studiul a apărut în revista de specialitate Anesthesia.

După cele șapte săptămâni, cercetătorii au descoperit că pacienții cu simptome ale bolii COVID-19 aveau o rată de deces de 6% comparativ cu 2.4% la pacienții ale căror simptome au încetat și cu 1.3% la pacienții asimptomatici.

„Deciziile privind amânarea intervenției chirurgicale ar trebui să fie adaptate pentru fiecare pacient deoarece posibilele avantaje ale întârzierii intervenției chirurgicale timp de cel puțin șapte săptămâni, după diagnosticul de COVID-19, trebuie să fie echilibrate cu riscurile potențiale ale amânării”, a declarat autorul principal al studiului, Aneel Bhangu.

Dr. William Li , cofondator și director medical al Fundației Angiogenesis, a declarat că nu este clar de ce apare un pericol postoperatoriu la șapte săptămâni.

„Știm însă că boala COVID afectează vasele de sânge, care sunt esențiale pentru vindecarea și pentru recuperarea generală după operație”, a explicat medicul.

Dr. Terry Fouts , consilier clinic senior pentru BridgeHealth, a precizat că decizia de a merge mai departe cu o intervenție chirurgicală depinde de mai mulți factori precum comorbiditatea, severitatea infecției și durata bolii, care pot fi diferite pentru fiecare persoană.

„Unii oameni ar putea avea doar simptome pulmonare sau unii ar putea avea leziuni cardiace permanente, în timp ce alții ar putea avea leziuni cerebrale prelungite. Deci, dacă și când intervenția chirurgicală este adecvată după COVID-19 trebuie să fie determinată de la caz la caz”, a fost mesajul specialistului.

Citește și: