Petardele și artificiile, un adevărat pericol pentru viața animalelor

Păsările riscă să sufere traumatisme sau să moară din cauza stresului, iar aricii pot ieşi mai repede din hibernare şi să rămână fără resurse până la primăvară, din cauza zgomotului produs de artificii şi petarde. Acestea sunt doar câtvea dintre pericolele la care sunt expuse animalele în perioada sărbătorilor.

„Legat de câini şi de pisici, e şi mai complicat. Veterinarii din toate clinicile primesc extrem de multe solicitări de a elibera reţete pentru sedative în perioada asta, din cauză că sunt foarte mulţi căţei şi pisici atât de stresaţi, încât au nevoie de aşa ceva. Sunt foarte mulţi căţei care se pierd. (…) După Revelion, de fiecare dată, este inundaţie de anunţuri cu căţei găsiţi sau pierduţi (pe grupurile de protecţia animalelor).”, Oana Vasiliu, medic veterinar la Centrul de animale sălbatice al Fundaţiei Visul Luanei pentru Ager Press.

Și animalele sălbatice din oraş, precum aricii, care hibernează, sau alte specii de mamifere mici sunt afectate de zgomotul produs de artificii şi de petarde afectează.

„Se pot trezi, îşi pot consuma resursele, până se mai plimbă, văd care e situaţia şi ajung să intre din nou în hibernare, deja perioada aceasta de activitate fără motiv poate să însemne moartea până la primăvară. Pe de altă parte, păsările, care sunt foarte stresate din cauza asta, pot ajunge să moară de stres. Inclusiv păsări comune la care nu ne-am aştepta, precum ciorile. Dar şi păsări răpitoare. De exemplu, în Mogoşoaia, există o colonie de ciufi de pădure, care sunt nişte bufniţe protejate (prin lege), care stau în acelaşi loc. Şi, dacă se întâmplă ca în zona respectivă să dea cu artificii, pot inclusiv să moară de stres.”

Medicii veterinari atrag atenția asupra animalele sălbatice, indiferent de specie care pot să se sperie şi să între în clădiri sau în maşini. Acest lucru se întâmplă în special pe durata nopţii, când multe specii diurne nu văd foarte bine

„Zboară de pe unde stau ele şi se lovesc foarte des. Noi lucrăm şi de Revelion şi de Crăciun. După fiecare Revelion primim cazuri de traumatisme, dar e greu să ştim sigur dacă s-au lovit din cauza stresului provocat de artificii. Dar noi aşa suspicionăm, că are şi asta un rol.

E o problemă mult mai mare, pentru că se pierd inclusiv ponte de ouă şi chiar pui mici. Ajung să fie abandonaţi din cauza stresului. La noi, mai puţin, pentru că sărbătorile sunt în perioada iernii. (…) Artificiile sunt mai problematice (decât petardele) pentru că poluează şi luminos, nu doar fonic, dar toate sunt problematice”

Totodată, medicii veterinari vin cu o serie de recomandări pentru deținătorii de animale și nu numai.

„Noi ne-am dori să recomandăm să nu se mai folosească deloc, cam asta e părerea noastră personală, însă ne dăm seama că este destul de nerealistă treaba asta, ţinând cont de faptul că sunt foarte mulţi oameni care şi le doresc. (…) De exemplu, nu ar trebui organizate în parcurile din Bucureşti sau în zone cu copaci, unde se ştie că există anumite specii, mai ales sălbatice. Şi ar trebui să se organizeze întotdeauna numai cu aprobări, eventual cu derogări de la Garda de Mediu, pentru anumite specii de animale sălbatice. Când e vorba de căţei, pisici – le recomandăm mai mult oamenilor să nu îi mai scoată din casă, mai ales fără lesă, în perioada aceasta. Şi mai ales de Revelion, pentru că, de cele mai multe ori, aşa ajung să se piardă. Oamenii îi scot cu ei şi uită că urmează să se dea cu petarde, cu artificii. Se sperie şi fug”

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Scrisoare deschisa catre Iulian Dumitrescu „Sa-mi dai înapoi cele 17 terenuri furate”

Scrisoare deschisă către Iulian Dumitrescu: „Să-mi dai înapoi cele 17 terenuri furate”

Baronul PNL de Prahova, Iulian Dumitrescu, aflat sub control judiciar pentru o mită de 3,2 milioane de euro, a primit ieri o scrisoare deschisă...

Între riscul real și cel electoral: Clotilde închide locurile de joacă...

Primăria Sectorului 1 din București se confruntă cu o situație fără precedent: închiderea locurilor de joacă începând cu 1 aprilie. Decizia drastică vine ca...