Plăcuțele de înmatriculare din Kosovo vor fi recunoscute în Serbia

Publicat: 01 ian. 2024, 22:00, de Cristian Matache, în Internațional , ? cititori
Plăcuțele de înmatriculare din Kosovo vor fi recunoscute în Serbia

Serbia pune capăt, aparent, unui conflict de ani de zile cu Kosovo, care uneori a devenit extrem de violent.

Serbia a anunțat că șoferii cu numere de înmatriculare din Kosovo vor putea intra pe teritoriul sârb de la 1 ianuarie, punând capăt, aparent, unui conflict de ani de zile, care uneori a devenit violent.

După declarația de independență din 2008 față de Serbia, plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor au devenit un punct de dispută datorită afișării simbolurilor naționale cărora foștii inamici în război le opun ambelor.

Până acum, vehiculele din Kosovo sau Serbia puteau trece granița doar prin aplicarea autocolante pe plăcuțele lor pentru a ascunde simbolurile respective.

Ministerul de Interne al guvernului sârb a publicat declinări de răspundere pe site-ul său web, care afirmă că permiterea vehiculelor cu plăcuțe din Republica Kosovo să intre în Republica Serbia nu înseamnă recunoașterea statului Kosovo.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat presei că UE a salutat decizia Serbiei de a recunoaște în mod oficial plăcuțele de înmatriculare emise de Priștina, descriind-o drept un pas pozitiv către îmbunătățirea și normalizarea relațiilor dintre Serbia și Kosovo.

Serbia a precizat totuși că recunoașterea numerelor de înmatriculare ale Kosovo nu este un pas către recunoașterea independenței sale față de Serbia.

În ceea ce privește Priștina, prim-ministrul Albin Kurti a spus că, deși a susținut personal întotdeauna o relație reciprocă între țara sa și Serbia, Kosovo va elimina autocolantele de pe plăcuțele de înmatriculare sârbe doar atunci când va fi respectată independența sa.

Călătorie fără viză în UE pentru cetățenii din Kosovo

În același timp, cetățenii kosovari pot călători acum liber în UE fără o viză Schengen obligatorie pentru perioade de până la 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile.

Conform acordului anterior, deținătorii de pașapoarte kosovari puteau călători doar fără viză în 14 țări din întreaga lume.

Acest lucru face parte din acordul UE-Kosovo care are ca scop reducerea restricțiilor de călătorie pentru kosovari în țările UE. Potrivit Comisiei Europene, Priștina a îndeplinit deja toate criteriile pentru regimul fără vize în 2018, inclusiv gestionarea frontierelor și a migrației.

Cu toate acestea, aprobarea a fost amânată de Franța și Țările de Jos, preocupate de posibilitatea unor noi valuri de migrație, precum și de alți cinci membri UE; Cipru, Grecia, România, Slovacia și Spania.

Istoria Serbiei și Kosovo este lungă și complexă. În 2008, reprezentanții poporului kosovar au declarat unilateral independența, după secole de dispute.