Planul de Management al Riscului la Inundații pentru bazinul hidrografic Argeș Vedea a fost avizat

Publicat: 16 mai 2023, 14:12, de Victor Scarlat, în ESENȚIAL , ? cititori
Planul de Management al Riscului la Inundații pentru bazinul hidrografic Argeș Vedea a fost avizat

Planul de Management al Riscului la Inundații aferent Administrației Bazinale de Apă Argeș Vedea a primit avizul favorabil din partea membrilor Comitetului de Bazin Argeș-Vedea.

Planul de Management al Riscului la Inundații (PMRI) a fost eleborat în cadrul proiectului „Întărirea capacitații autorității publice centrale în domeniul apelor în scopul parcurgerii etapelor a 2-a si a 3-a ale Ciclului II al Directivei Inundații – ROFLOODS” – Inundatii.ro, dezvoltat de Ministerul Mediului – România împreună cu Administrația Națională „Apele Române” prin Administrațiile Bazinale de Apă și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor cu sprijinul World Bank Romania.

Planurile de Management al Riscului la Inundații reprezintă una dintre componentele de gestionare cantitativă a resurselor de apă și conțin toate aspectele legate de managementul riscului la inundații (prevenire, protecție, pregătire, refacere și evaluare a riscurilor). De asemenea, se iau în considerare caracteristicile bazinului sau sub-bazinului hidrografic, inclusiv prognoza inundațiilor şi sistemele de avertizare timpurie.

Planul de Management al Riscului la Inundații cuprinde concluziile Evaluării Preliminare a Riscului la Inundații, obiectivele de management al riscului la inundații, Hărțile de Hazard și de Risc la Inundații, Programele de Măsuri și prioritizarea acestora, Planul de monitorizare a implementarii măsurilor etc.

Elementul central al planului îl constituie Programul de Măsuri. Acesta poate include măsuri structurale și/sau măsuri non-structurale. Măsurile structurale pot fi măsuri de „infrastructură gri”, precum barajele, digurile și alte astfel de construcții cu rol de protecție și

de diminuare a efectelor inundațiilor sau de ”infrastructură verde”. Acestea din urmă mai sunt denumite și măsuri bazate pe natură, cum ar fi renaturarea albiilor majore și minore ale râurilor, restaurarea meandrelor, a zonelor umede, împăduriri și alte lucrări cu rol de prevenire a formării de torenți și a eroziunii solului. Măsurile non-structurale nu au rol de protecție directă ci de prevenirepregătire și răspuns la inundații.

În spațiul hidrografic Argeș-Vedea au fost raportate 39 de zone cu risc potenţial semnificativ la inundaţii (APSFR). Pentru acestea au fost realizate planuri cu măsuri, unele fiind propuse pentru finanațare prin PNRR: Îmbunătățirea condițiilor de funcționare în siguranța baraje Budeasa, Bascov, Zăvoiul Orbului pe râul Argeș, Râușor pe râul Târgului, Mărăcineni – r. Ilfov, Bunget I, Bunget II, Bratesti, Adunati, Ilfoveni pe pârâul Ilfov, Văcărești, Lacul Morii și nodurile hidrotehnice pe râul Dâmbovița.