Poliomielită: La Londra, rapel de vaccin anti-polio pentru toți copii cu vârste între unu și nouă ani

Publicat: 11 aug. 2022, 09:31, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Poliomielită: La Londra, rapel de vaccin anti-polio pentru toți copii cu vârste între unu și nouă ani

În următoarele săptămâni, toți copiii cu vârste între unu și nouă ani din Londra ar trebui să fie vaccinați împotriva poliomielitei, au anunțat experții în sănătate publică. Astfel, se speră că se va limita răspândirea virusului poliomielitei, descoperit în probele din canalizarea din toată capitala Marii Britanii, transmite The Guardian.

Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie a declarat că, de la începutul lunii februarie, 116 poliovirusuri au fost identificate în 19 eșantioane de canalizare din cartierele din nord-estul și centrul Londrei, inclusiv Barnet, Camden, Hackney, Haringey, Islington și Waltham Forest.

Experții spun că nu este clar câte persoane au fost infectate, dar că, până în prezent, nu au fost raportate cazuri de poliomielită sau paralizie asociată.

În campania de vaccinare a copiilor sunt implicați medicii de familie care vor fi contactați în funcție de programarea efectuată anterior.

Dr. Vanessa Saliba, epidemiolog consultant la UKHSA, a subliniat că pentru majoritatea populației, care este complet vaccinată împotriva poliomielitei, riscul a fost scăzut.

„Dar știm că zonele din Londra unde se transmite poliovirusul au unele dintre cele mai scăzute rate de vaccinare. Acesta este motivul pentru care virusul se răspândește în aceste comunități și îi expune pe rezidenții care nu sunt complet vaccinați”, a spus ea.

În fiecare an, în Marea Britanie, au fost detectate un număr mic de poliovirusuri. Dar în ultimele luni  îngrijorător a fost numărul mare al acestora, care pare să reflecte transmiterea virusului în comunitate, ceea ce a impus decizia vaccinării copiilor.

Potrivit experților în sănătate publică, se pare că este o formă asimptomatică de la o persoană vaccinată recent cu vaccin antipolio oral viu (OPV), intrat în Marea Britanie.

OPV asigură o imunitate intestinală bună, dar persoanele care au primit recent acest vaccin pot elimina virus prin fecale. Deși este o formă atenuată a virusului, care nu provoacă boala, totuși, este posibil ca, dacă acesta circulă, să beneficieze de mutații care să-i sporească virulența.