Populația, obligată să se vaccineze. Guvernul pune presiune pe cetățeni

Publicat: 04 oct. 2021, 08:00, de Laura Macovei, în Internațional , ? cititori
Populația, obligată să se vaccineze. Guvernul pune presiune pe cetățeni

Guvernul israelian măreşte presiunea exercitată asupra cetăţenilor care s-au vaccinat cu două doze împotriva COVID-19 pentru a-i determina să accepte şi al treilea vaccin, pe fondul creşterii numărului de infecţii, informează DPA.

Începând de duminică, „paşaportul verde”, care facilitează accesul la viaţa publică, este valabil doar cel mult 6 luni după vaccinarea cu cea de-a doua doză. După această perioadă, va fi necesară vaccinarea cu a treia doză pentru ca paşaportul verde să redevină valid.

În Israel, chiar şi cei care au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus trebuie să primească vaccinul cel târziu 6 luni după testul pozitiv.

Conform Ministerului Sănătăţii, peste 1 milion de oameni vor fi afectaţi de aceste noi reguli privind vaccinarea.

Paşaportul verde este necesar pentru a avea acces în aproape toate domeniile vieţii publice din Israel: toţi israelienii, începând de la vârsta de 3 ani, trebuie să facă dovada vaccinării, a recuperării după o infecţie COVID-19 sau a testului negativ dacă doresc să participe sau să asiste la evenimente sportive şi culturale, să aibă acces în sălile de fitness, muzee, restaurante, universităţi sau la conferinţe.

Copiii până la vârsta de 12 ani pot fi testaţi gratuit.

Conform datelor Ministerului Sănătăţii, aproximativ 61% dintre cei 9,4 milioane de locuitori ai Israelului au fost vaccinaţi de două ori, iar 37% au primit trei doze. Pentru a primi cea de-a treia doză este necesar să treacă cel puţin 5 luni de la doza a doua.

La sfârşitul lunii iulie Israelul a devenit prima ţară din lume care a lansat campania de vaccinare cu a treia doză.