Portofelul digital european – un instrument care va face viața mai ușoară

Publicat: 29 feb. 2024, 15:39, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Portofelul digital european – un instrument care va face viața mai ușoară

Un studiu al serviciului de cercetare al Parlamentului European subliniază că, de la pandemie, furnizarea de servicii publice și private a devenit din ce în ce mai digitalizată. Soluțiile existente de portofel digital permit utilizatorilor să stocheze și să conecteze date într-un singur mediu, fără întreruperi, pe telefoanele lor mobile.

Cu toate acestea, potrivit Comisiei, această comoditate (un portofel digital) vine cu prețul pierderii controlului asupra datelor cu caracter personal, în timp ce aceste soluții sunt deconectate de la o identitate fizică verificată, ceea ce face ca frauda și amenințările de securitate cibernetică să fie mai dificil de combătut.

Pornind de la aceste constatări, Parlamentul European a adoptat joi un nou regulament, deja convenit cu miniștrii UE, referitor la un nou sistem de păstrare și utilizare a datelor personale. Acest nou portofel de identitate digitală va permite cetățenilor să se identifice și să se autentifice online fără a fi nevoie să recurgă la furnizori comerciali – o practică care ridică probleme de încredere, securitate și confidențialitate.

Portofelul UE va fi utilizat pe bază voluntară. În timpul negocierilor, deputații europeni au asigurat prevederi pentru a proteja drepturile cetățenilor și pentru a promova un sistem digital incluziv, prin evitarea discriminării împotriva persoanelor care aleg să nu folosească portofelul digital.

Legea prevede „semnături electronice calificate” gratuite pentru utilizatorii de portofel din UE, care au același statut juridic ca o semnătură scrisă de mână, precum și interacțiunile portofel-la-portofel, pentru a îmbunătăți fluiditatea schimburilor digitale.

Deputații europeni au impus, de asemenea, un portofel open-source pentru a încuraja transparența, inovația și pentru a spori securitatea. De asemenea, au stabilit reguli stricte pentru înregistrarea și supravegherea companiilor implicate pentru a asigura responsabilitatea și trasabilitatea.

Prin intermediul unui așa-numit tablou de bord pentru confidențialitate, utilizatorii vor putea avea control deplin asupra datelor lor și vor putea solicita ștergerea datelor lor, conform prevederilor Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR).