Pregătirile de Crăciun la Castelul Regal de la Săvârșin (VIDEO)

Publicat: 22 dec. 2021, 06:00, de Roxana Roseti, în Cultură , ? cititori
Pregătirile de Crăciun la Castelul Regal de la Săvârșin (VIDEO)

Castelul Regal de la Săvârșin se îmbracă în haine de sărbătoare: pregătirile de Crăciun sunt pe ultima sută de metri. Programul Custodelui Coroanei și al Principelui Radu în zilele de sărbătoare ale Crăciunului și în cele ale Anului Nou rămâne același, ca în fiecare an, după cum se anunță pe pagina Familiei Regale a României.

Masa de Ajun și bradul de Crăciun au fost împodobite în castel, iar cele 300 de pachete cu cadouri pentru familiile aflate în nevoie și pentru oamenii vârstnici sau bolnavi au fost pregătite. Darurile  vor fi oferite în zilele de 22, 23 și 24 decembrie.

Angajații Ocolului Silvic Regal și cei ai Fundației Colecția Familiei Regale vor primi, de asemenea, din partea Majestății Sale, un cadou de Crăciun care va cuprinde bunătăți tradiționale și produse pentru curățenia casei. Întâlnirea celor două colective de angajați cu cuplul regal va avea loc la sfârșitul zilei de 23 decembrie. La prânz, în ziua de 24 decembrie, în Satul Regal vor fi prezenți dubașii din Săvârșin care, îmbrăcați în straie tradiționale, vor da glas colindelor străvechi ale locului, după cum precizează reprezentanții Familiei Regale.

Regina Ana a fost cea care a venit prima dată la Săvârşin

Pe valea Mureşului, ascuns în imensitatea unui parc cu specii rare, castelul de la Săvârşin (jud. Arad) adăposteşte o istorie veche de aproape 500 de ani. Iniţial, castelul a fost un conac vânătoresc, deţinut de familia nobilului Andras Forray. Dreptul de proprietate s-a transmis din generaţie în generaţie, până ce, spre sfârşitul dominaţiei maghiare în Transilvania, a ajuns în posesia lui Carol Hunyady, care a locuit aici până la moartea sa. Anul 1784 a fost unul plin de evenimente în istoria Castelului. Mai întâi proprietarul de atunci a fost răpit de o ceată de haiduci, iar în noiembrie 1784 Castelul din Săvârşin a fost asediat de cetele de răsculaţi conduşi de Horea, Cloşca şi Crişan.

După aceea, castelul a intrat în posesia familiei nobilului Anton Mocioni, de la care, mai tarziu, avea să-l cumpere Regele Mihai, în martie 1943. Castelul a fost un cadou pentru Regina Mamă Elena, care, abia revenită din exil îşi dorea o locuinţă departe de agitaţia de la Sinaia sau Bucureşti. O dată cu exilul Regelui Mihai, proprietatea a fost confiscată de comunişti şi parţial distrusă. După 1989, pentru că Regelui nu i s-a permisese revenirea în ţară, Regina Ana a fost cea care a venit prima dată la Săvârşin.

Și așa a pornit tradiția de Crăciun la Săvârșin

În 2001, Familia Regală a redobândit castelul. De atunci, Principesa moştenitoare Margareta a folosit toate fotografiile vechi găsite în albumele de familie pentru a restaura interioarele exact după gusturile bunicii sale. „Prima mea amintire pe care o am cu Săvârşinul este de când eram foarte mică şi am văzut un album de poze de la bunica. Era poza cu şemineul de aici, foarte interesant, făcut din cărămizi”, mărturisea Principesa Margareta. Restaurarea a durat mai bine de şapte ani, iar apoi familia regală s-a reunit aici în ultimii ani, fie vară, fie iarnă. Și așa a pornit tradiția anuală de Crăciun la Săvârșin: familia împarte cadouri sătenilor mergând prin sat din poartă în poartă la familiile nevoiaşe, iar în ajun, familia deschide porţile castelului. Principesele împodobesc bradul din Salonul Principal şi decorează în cele mai mici detalii masa de Crăciun.

„Aici este o foarte mare relaxare, oamenii sunt mai liniştiţi, mai apropiaţi unii de alţii, nu ca în alte părţi. Aici simţi căldura locală şi asta e foarte important”, mărturisea Regele Mihai în decembrie 2012.