Premieră: Cercetătorii au înregistrat ce se întâmplă cu creierul în momentul decesului

Cercetătorii în neuroștiințe de la Universitattea Louisville (SUA) au monitorizat, câteva zile, prin electroencefalografie activitatea cerebrală a unui pacient cu epilepsie. Pacientul, în vârstă de 87 de ani, a făcut subit o criză cardiacă și a decedat. Cercetătorii au avut însă șansa de a înregistra 15 minute de activitate cerebrală din momentul decesului. O premieră absolută! Dar mai ales ceea ce au înregistrat, cu 30 de secunde înainte de oprirea inimii și cu 30 de secunde după, a fost mai important: o activitate crescută a undelor cerebrale pe care cercetătorii le numesc unde gamma. Sunt unde cunoscute că intervin în fazele de meditație, de recuperare a memoriei, de flashback sau chiar de…vis.

Această constatare ar putea să explice scenele povestite de cei care au trăit experiențe ale morții iminente. Cei care relatează că și-au văzut propria viața derulată sub ochii lor. Dar mai ales, sugerează cercetătorii americani, ar putea să pună în discuție modul în care calificăm finalul unei vieți. Și ar putea ridica întrebări privitoare la momentul potrivit pentru a planifica donarea de organe. Deoarece creierul nostru pare capabil de o activitate coordonată, chiar și atunci când nu mai este alimentat cu sânge proaspăt. El ar putea fi chiar programat pentru a ne ghida în încercarea cu moartea.

Astfel de rezultate au fost deja observate  și la șobolani. Ceea ce poate fi suficient pentru a considera că răspunsul biologic la moarte ar fi universal. Cercetătorii în neuroștiințe notează, totuși, că aceste rezultate trebuie luate cu prudență. Deoarece ele sunt urmare a unui studiu pe un singur caz. Și este vorba de cazul unui pacient cu creierul bolnav.   

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...