Premieră: Cu o procedură medicală extrem de riscantă, un bebeluș este salvat de la moarte la Secția de ATI a Spitalului ”Marie Curie”

Publicat: 11 apr. 2024, 18:40, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Premieră: Cu o procedură medicală extrem de riscantă, un bebeluș este salvat de la moarte la Secția de ATI a Spitalului ”Marie Curie”

În premieră, medicii de la Secția de Terapie Intensivă Neonatală Medicală și Chirurgicală din cadrul Spitalului ”Marie Curie” au realizat o procedură extrem de complicată pentru salvarea unui bebeluș venit pe lume prematur, cu o afecțiune extrem de rară, pentru care nu există un tratament.

 Este vorba despre procedura de bronhoscopie la un copil cu o greutate cu puțin peste două kilograme, efectuată de o echipă de specialiști, coordonată de medicul Cătălin Cârstoveanu, șeful Secției de Terapie Intensivă  Neonatală Medicală și Chirurgicală din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii ”Marie Sklodovska Curie”. 

”Este unul dintre cazurile complexe ale secției. Aici, în principal, îngrijim patologie chirurgicală. Povestea acestui bebeluș este mai complexă: este un prematur care a suferit la naștere niște complicații ale prematurității. Fetița a fost transferată din maternitatea unde s-a născut în clinica noastră. Noi ne-am dat seama că este mai mult, respectiv și o malformație a căilor aeriene foarte rară. În prezent, din nefericire, nu există un tratament pentru această boală. Între timp, starea ei s-a agravat. Și a fost nevoie de o procedură de urgență. Practic, s-a intervenit de urgență, cu ajutorul colegului nostru de la secția ORL, pentru extragerea unor zone de inflamație din căile aeriene, care nu ne mai lăsau să o ventilăm în mod adecvat. Este o procedură foarte riscantă, care se efectuează în puține locuri în țară. Procedura de brohonscopie la un copil în greutate cu puțin peste două kilograme este extrem de riscantă.  Și devine și mai complicată când această extragere se face cu pensa”, explică dr. Ana Mihaela Bizubac, medic primar (foto).

Această procedură a fost luată în calcul și anterior, dar pentru că riscurile erau mai mari decât beneficiile așteptate, medicii au renunțat.

Ultima soluție, ultima speranță

De această dată, această procedură a rămas ultima soluție pentru ca bebelușul să nu moară.

”Ceea ce face deosebit acest caz este că, fără această procedură, copilul ar fi murit. Deja copilul era pe o pantă descendentă și nu am mai reușit prin nicio altă manevră pe care le făceam uzual. Cu acordul părinților , am decis să efectuăm această procedură cu toate riscurile. Suntem bucuroși că deocamdată situația s-a îmbunătățit, dar nu știm cum va fi în viitor. Practic această procedură era ultima soluție, ultima procedură pe care o mai puteam face. În timpul procedurii era riscul să pierdem bebelușul.  Dar fără această procedură, în următoarele ore, copilul ar fi murit”, explică dr.Ana Mihaela Bizubac.

În prezent, medicii de la  Secția AT Neonatală a Spitalului ”Marie Curie” efectuează și alte proceduri complicate printre care Ecmo, hemodiafiltrarea. ”Sunt proceduri dificile, solicitante, dar faptul că avem și rezultate bune ne fac să venim cu bucurie la spital”, subliniază medicul Bizubac.

Secția de Terapie Intensivă Neonatală Medicală și Chirurgicală din cadrul Spitalului ”Marie Curie”, coordonată de medicul Cătălin Cârstoveanu, are 27 de boxe. Permnent, acestea sunt ocupate de copii veniți pe lume prematur, cu malformații congenitale, cu patologie chirurgicală.