Premieră în Europa: Drona care transportă țesuturi umane de la un spital la altul, în Belgia

Publicat: 24 aug. 2022, 15:44, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Premieră în Europa: Drona care transportă țesuturi umane de la un spital la altul, în Belgia

O dronă a efectuat marți zboruri-teste la Anvers, în estul Belgiei, pentru a transporta țesuturi umane de la un spital la altul, o experiență inedită în Europa, prin care s-ar putea câștiga timp prețios în vederea unor analize și intervenții salvatoare, transmite Euronews.

Drona, pilotată de societatea flamandă Helicus, a părăsit o clădire din rețeau spitalelor din Anvers ZNA pentru a ateriza patru minute mai târziu pe acoperișul antenei Sint-Augustinus a spitalelor GZA, la o distanță de 800 de metri. În interiorul unui recipient atașat dronei, se afla un flacon cu țesut uman potențial malign pentru a fi analizat la laboratorul de la Sint-Augustinus.

Acest zbor-test, urmat de alte trei în aceeași zi, reprezintă o premieră. Helicus este deocamdată singura companie europeană care a primit, la jumătatea lunii iunie, autorizația de a organiza zboruri cu drone în scopuri medicale, deasupra unui oraș și pilotat de la distanță în afara câmpului vizual al operatorului.

Mikael Shamim, CEO Helicus, declara pentru AFP că marele avantaj al dronelor este de a combina viteza, reducând timpul mediu de transport, cu periodicitatea, care garantează fiabilitatea logistică.

Cele patru laboratoare din cadrul celor două rețele – ZNA și GZA – analizează, anual, aproximativ 1.200 de eșantioane prelevate în timpul intervenției chirurgicale. Acestea trebuie să fie analizate cât mai urgent, pentru a detecta celulele maligne, determinând astfel cursul intervenției chirurgicale. În timpul ablației unei tumori, chirurgul se străduie să conserve cât mai mult posibil țesuturile înconjurătoare, dar pentru a se asigura că tumora a fost complet extirpată, eșantioanele sunt trimise la laborator în timpul intervenției chirurgicale, subliniază medicul Sabine Declercq de la GZA.

Deocamdată, se va folosi transportul cu drone pentru eșantioane din țesuturi umane, urină, probe de sânge. Dar compania ia în calcul pentru viitor posibilitatea de a transporta pungi cu sânge sau organe destinate transplantului.