Premieră în România: ‘Jurați’ aleși din rândul cetățenilor vor înainta recomandări primăriei

Publicat: 28 feb. 2024, 13:51, de Vasile Bahrim, în Ultimă oră , ? cititori
Premieră în România: 'Jurați' aleși din rândul cetățenilor vor înainta recomandări primăriei

Primăria din Râmnicu Vâlcea a lansat un proiect inovator prin care va constitui un juriu civic, format din 20 de locuitori selectați prin tragere la sorți, care va avea sarcina de a identifica soluții la problemele orașului.

Aceasta reprezintă prima inițiativă de deliberare civică de acest tip înregistrată în România. Pentru a fi selectați, locuitorii vor primi invitații, urmând ca un membru din fiecare familie, cu vârsta de peste 18 ani, să confirme participarea la această loterie civică. În total, aproximativ 2.000 de cetățeni vor avea șansa de a fi aleși pentru a face parte din juriu.

Jurații vor fi instruiţi de experți din diverse domenii pentru a fi bine pregătiți în elaborarea recomandărilor. Primul lor obiectiv va fi să propună soluții pentru îmbunătățirea traficului și a transportului public în oraș. Orice propunere va necesita aprobarea a cel puțin 80% dintre membrii juriului înainte de a fi prezentată Primăriei Râmnicu Vâlcea și Consiliului Local.

Interesant este că, spre deosebire de alte țări unde jurații sunt remunerați în bani pentru contribuția lor, participanții din Râmnicu Vâlcea vor primi recompense sub formă de bilete de călătorie pentru transportul public, invitații la meciuri de handbal, spectacole de teatru, concerte și alte evenimente culturale.

Această noutate încurajează implicarea cetățenilor în procesul decizional local, oferindu-le în același timp oportunitatea de a beneficia de activitățile culturale și sportive din oraș.