Premieră la Timișoara: Singura unitate sanitară cu servicii integrate de oncologie și de paliație, certificată european

Publicat: 22 aug. 2022, 18:44, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Premieră la Timișoara: Singura unitate sanitară cu servicii integrate de oncologie și de paliație, certificată european
Mamograf. spital Victor Babes

Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara este singura unitate sanitară din România certificată în 2022 pentru servicii integrate de oncologie și servicii paliative de către ESMO, cel mai important for european în domeniul oncologic.

Experții ESMO (European Society for Medical Oncology) au decis că Centrul OncoHelp al Asociației OncoHelp Timișoara îndeplinește toate criteriile pentru a fi inclus în elita instituțiilor sanitare în care există servicii integrate de oncologie și îngrijiri paliative. Certificarea europeană este valabilă timp de trei ani.

„Certificarea ESMO înseamnă pentru noi, ca spital și echipă medicală, confirmarea faptului că îngrijirea pacientului oncologic în tot parcursul traiectoriei bolii sale respectă protocoalele, procedurile și standardele de calitate privind diagnosticul, intervențiile oncologice și îngrijirile paliative integrate în oncologie. De fapt, prin ceea ce facem, înțelegem că totul este despre oameni și pentru oameni, că suntem împreună prin sprijin și performanță medicală în această realitate a poveștii despre tinerețe și bătrânețe, viață, suferință și boală”, spune dr. Dana Nagy, șef Compartiment Îngrijiri Paliative Centrul OncoHelp Timișoara. Certificarea ESMO pentru Centrul Oncologic OncoHelp va fi decernată în cadrul unei reuniuni la Paris în luna septembrie.

Compartimentul de paliație din cadrul Centrului de Oncologie OncoHelp Timișoara numără 20 de paturi în regim de spitalizare continuă, dar în unitatea sanitară funcționează și un ambulatoriu de îngrijiri paliative care asigură consulturile medicale.

Dr. Valeriu Boruga, mangerul Asociației OncoHelp Timișoara,  subliniază pe Facebook că țara noastră se confruntă cu un deficit de paturi destinate îngrijirilor paliative, dar și de specialiști în acordarea acestui tip de serviciu medical.

”Îngrijirea paliativă are ca scop îmbunătățirea calității vieții atât pentru pacientul oncologic, cât și pentru familia acestuia, iar pentru a realiza acest lucru, este necesară abordarea cazurilor în echipe multidisciplinare de medici cu competență în îngrijiri paliative, psihologi , asistenți sociali, asistenți medicali și alte categorii de personal dedicat. Asociația OncoHelp a reușit să asigure formarea unei echipe omogene, care să asigure în cele mai bune condiții atât tratamentul și îngrijirea pacienților, cât și consilierea lor și a familiilor acestora”, precizează dr. Boruga.