Premiul Nobel pentru Pace a fost decernat! Cine sunt jurnaliștii care l-au câștigat, pentru lupta lor curajoasă în apărarea libertății de exprimare

Publicat: 08 oct. 2021, 12:37, de Roxana Roseti, în Internațional , ? cititori
Premiul Nobel pentru Pace a fost decernat! Cine sunt jurnaliștii care l-au câștigat, pentru lupta lor curajoasă în apărarea libertății de exprimare

Premiul Nobel pentru Pace a fost câștigat în 2021 de Maria Ressa și Dmitri Muratov pentru „lupta lor curajoasă pentru apărarea libertății de exprimare în Filipine și Rusia”.

Maria Ressa folosește libertatea de exprimare pentru a dezvălui abuzul de putere, folosirea violenței și creșterea autoritarianismului în țara ei natală, Filipine. În 2012 ea a cofondat Rappler, o companie media digitală pentru jurnalism de investigație. Ca jurnalist și CEO al Rapple, Maria Ressa s-a arătat a fi o apărătoare neînfricată a libertății de exprimare”, notează comitetul Nobel norvegian.

Rappler a atras atenția în mod critic asupra controversatei campanii antidrog criminale dusă de regimul Duterte”, sublinază acesta. „Dmitri Muratov a apărat de decenii libertatea de exprimare în Rusia în condiții tot mai dificile. În 1993 el a fost unul dintre fondatorii ziarului independent Novaya Gazeta. Șase dintre jurnaliștii săi au fost uciși de la înființarea ziarului”, precizează comitetul Nobel. „În pofida crimelor și amenințărilor, redactorul-șef al Novaya Gazeta, Dmitri Muratov, a refuzat să abandoneze politica editorială independentă a ziarului. El a apărat constant drepturile jurnaliștilor”, afirmă comitetul Nobel.

Acesta este cincilea și penultimul Premiu Nobel decernat anul acesta.