Preşedintele Rezervei Federale a SUA, despre riscurile pe care le implică folosirea criptomonedelor

Preşedintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a declarat luni că publicul american trebuie să înţeleagă riscurile din spatele bitcoin şi a altor criptomonede, chiar dacă însăşi Banca Centrală studiază potenţialele costuri şi beneficii ale unui dolar digital.

Powell a explicat că Fed preferă să numească criptomonedele „criptoactive” deoarece volatilitatea lor subminează capacitatea lor de stocare a valorii, o funcţie de bază a unei monede, transmite Agerpres.

„Ele sunt extrem de volatile, vezi bitcoin, şi prin urmare nu sunt într-adevăr de folos pentru stocarea valorii. Ele sunt mai mult un activ pentru speculaţii. Prin urmare, nu sunt folosite în mod special ca metodă de plată. În principal, sunt mai degrabă un substitut pentru aur decât pentru dolar”, a afirmat Powell la un summit virtual găzduit de Banca Reglementelor Internaţionale (BIS).

Acesta a anunţat că Fed analizează potenţialul unei monede digitale bancare centrale (CBDC) deşi încă nu s-a luat o decizie privind implementarea CBDC.

„La acest moment nu încercăm să luăm o decizie. Experimentăm tehnologia”

Acesta a adăugat că, ţinând cont de rolul dolarului ca monedă de rezervă, Fed „are obligaţia de a fi la curent cu ultimele evoluţii pentru a înţelege costurile şi beneficiile unei monede digitale bancare centrale”.

În acelaşi timp, a explicat Powell, nu este necesar ca Fed să se grăbească „să fie prima pe piaţă”.

„Multe ale bănci centrale explorează CBDC, inclusiv China, iar unii observatori sunt îngrijoraţi că ţara este înaintea SUA”, a transmis el.

„Adevărata întrebare pentru noi: publicul vrea sau are nevoie de o monedă digitală bancară centrală pentru a completa ceva ce este deja un sistem de plăţi inovativ, extrem de eficient şi fiabil”, a mai întrebat Powell.

Oficialul a avertizat că există riscuri şi beneficii ale monedelor digitale şi totul trebuie analizat cu mare atenţie.

Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le deţin să facă plăţi prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele. 

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Ion Simu Alexandru si Bogdan Mindrescu

Alertă la Ministerul Transporturilor. „Săgeata” lui Mîndrescu se spovedește la DNA....

Începerea urmăririi penale de către DNA față de cei doi directori de la CFR SA - Ion Alexandru Simu și Petru Ceșa, a băgat...

EXCLUSIV. A început campania de „managerizare” politică a companiilor și regiilor...

Actuala coaliție de guvernare PNL-USR-UDMR este disperată să-și impună camarila de partid în funcțiile de conducere ale societăților comerciale și companiilor de stat, dar...