Prețurile cerealelor au crescut brusc, din cauza valului de frig arctic din SUA

Prețurile cerealelor au crescut brusc la sfârșitul anului, urmare a valului de frig arctic din SUA, unul dintre cei mai mari exportatori de grâu. Temperaturile au coborât până la minus 40 de grade Celsius, ceea ce ar putea provoca pierderi semnificative la grâu, susțin analiștii.

Mai trebuie ținut cont si de faptul că în toamnă a fost secetă, ceea ce a afectat grav culturile și potențialul lor de randament. Marți, prețurile la grâu pe piața futures din SUA și Europa continuau să crească.

În SUA, prețurile s-au majorat cu aproape 4% și au urcat la nivelul de la începutul lunii decembrie. De asemenea, în Europa, prețurile s-au mărit, începând de săptămâna trecută, cu 17 euro, până la 314 euro pe tonă, ajungând astfel la nivelul de la începutul lunii decembrie, potrivit Agrarheute.com

În continuare, analiștii se așteaptă ca piețele să rămână într-un mediu de volatilitate ridicată, deoarece comercianții încearcă să evalueze mai bine riscul de deteriorare a culturilor din cauza înghețului din SUA. Cel mai probabil, vor trece câteva săptămâni până când vor fi disponibile date în acest sens.

În Europa, frigul de la începutul lunii decembrie a provocat doar pagube minore culturilor de iarnă, potrivit agenției europene de monitorizare a culturilor MARS. Așa de exemplu, înghețul a afectat  zone din centrul și estul Germaniei, dar și Polonia.

Pe de altă parte, în zona Mării Negre, temperaturile relativ ridicate au favorizat culturile, care au fost semănate foarte târziu din cauza vremii, ceea ce le face vulnerabile la frig, cu observația că nu se așteaptă astfel de valuri, conform prognozelor.

În același timp, au fost observate deficite de precipitații în regiunea Mării Baltice, în nordul Germaniei, în Polonia, în sud-estul Spaniei și în Turcia, fără să aibă încă un impact semnificativ asupra cerealelor de iarnă, conform MARS. Condiții de secetă au mai fost semnalate în nord-vestul Italiei și în regiunea Magreb.

Citeste si Legumicultorii din Olt, nemulțumiți de forma actuală a programului Tomata și de subvenție   

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...

Tânăr de 33 de ani, dispărut subit de patru zile din...

Familia tânărului a apelat la Poliție, dar până acum pe site-ul IGPR numele acestuia nu figurează la persoane dispărute. Cotidianul Puterea a fost contactat astãzi...