Prima doză de AstraZeneca sau Pfizer reduce cu până la 80% complicații ale COVID-19 la persoanele de peste 80 de ani

O singură doză de vaccin produs de compania Oxford/AstraZeneca sau Pfizer/BioNTech reduce cu până la 80% rata de deces din cauza complicațiilor asociate COVID-19 la persoanele de peste 80 de ani, potrivit unei analize recente din Anglia.

Conform datelor Serviciului de Sănătate Publică din Anglia, prima doză de vaccin și-a făcut efectul la trei, patru săptămâni după imunizarea persoanelor cu vârsta de peste 80 de ani. Specialiștii subliniază că este important să fie administrate două doze de vaccin pentru a asigura o protecție optimă, anunță BBC.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Matt Hancock, a declarat recent că rezultatele studiului pot explica de ce numărul internărilor la terapie intensivă a persoanelor trecute de 80 de ani și bolnave de COVID-19 a scăzut drastic în ultimele două săptămâni.

Peste 20 de milioane de locuitori din Marea Britanie au primit prima doză de vaccin, adică peste o treime din populația adultă.

Datele colectate au sugerat că vaccinul Pfizer, care a început să fie administrat cu o lună înainte de vaccinul AstraZeneca, a dus la o scădere cu 83% a deceselor cauzate de COVID-19 la persoanele trecute de 80 de ani.

Datele au mai arătat că vaccinarea reduce riscul ca persoanele de peste 70 de ani să dezvolte simptome severe de COVID-19 cu aproximativ 60%, la trei săptămâni după administrarea dozei inițiale.

Citește și:

Mai multe articole...

Cele mai citite articole