Prima femeie premier a Suediei: Cine este Magdalena Andersson

Magdalena Andersson a fost aprobată de parlamentul Suediei drept prima femeie prim-ministru al țării, sub funcția de lider a Executivului de la Stockholm, după ce l-a înlocuit pe Stefan Lofven în funcția de lider al social-democraților de centru-stânga, conform BBC.

Suedia este singura țară nordică care nu și-a ales niciodată o femeie ca lider național. Andersson, care este în prezent ministru de Finanțe, nu a câștigat votul de miercuri. Cu toate acestea, ea a fost aleasă pentru că, în conformitate cu legea suedeză, avea nevoie doar de o majoritate de deputați pentru a nu vota împotriva ei.

Din cei 349 de membri ai Riksdag-ului, 174 au votat împotriva ei. Dar, pe lângă cei 117 deputați care au susținut-o pe doamna Andersson, alți 57 s-au abținut, dându-i victoria cu un singur vot. Andersson va avea o guvernare ușoară, dacă nu propune un buget de stânga, potrivit BBC. Este greu de spus de ce Suedia a rămas în urmă față de vecinii săi, deoarece femeile au de mult timp o prezență politică puternică. Aproximativ jumătate dintre parlamentari sunt femei. Inclusiv în partidul lui Andersson, șase din opt partide din parlament au în prezent lideri de sex feminin.

Cu toate acestea, Andresson se confruntă cu o muncă grea de la început, partidele de opoziție susțin că vor respinge bugetul guvernului pentru 2022. Partidul centrist, care a susținut-o pentru funcția de prim-ministru, spune că nu va sprijini un pachet de finanțare de la un guvern care „se mișcă prea mult spre stânga spectrului politic”.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole