Primul autobuz electric din România este produs la Mediaș

Publicat: 22 oct. 2023, 18:00, de Alice Gherman, în ECONOMIE , ? cititori
Primul autobuz electric din România este produs la Mediaș
https://autm.ro/

La Busworld Europe 2023, cel mai important târg internațional de mijloace de transport în comun, Automecanica Mediaș a prezentat primul autobuz electric făcut în România. Compania românească a anunțat că are în plan să mai producă un tramvai, un tren electric rapid și un metrou.

La cea de a 50-a ediție a expoziției internaționale Busworld Europe 2023 dedicată autobuzelor și autocarelor și desfășurată la Bruxelles Expo, între cei peste 500 de expozanți, o surpriză plăcută a reprezentat-o autobuzul electric al celor de la Automecanica Mediaș. Prototipul, un autobuz electric AM12, prezentat de Automecanica Mediaș are 12 metri lungime, 2,51 metri lățime și 3,43 metri înălțime. În funcție de versiune, autobuzul poate fi pus în mișcare de un motor electric, cu putere între 176 de cai și 340 de cai și cuplu între 1.300 Nm și 3.000 Nm, cuplat la o baterie de înaltă tensiune cu o capacitate de până la 420 kWh. Pachetul de baterii poate avea între 5 și 12 celule și este dispus în plafonul vehiculului. Sursa motoarelor electrice și a bateriilor care vor echipa viitoarele autobuze ale companiei va fi cel mai probabil „Made in China”. Prototipul prezentat de producătorul român la Bruxelles este rezultatul muncii, timp de doi ani, a unei echipe mixte formată din cercetători români și internaționali, iar producția de serie este programată să înceapă la Automecanica Mediaș, din 2024.

„Autobuzul prezintă toate caracteristicile tehnice pe care producătorii de top din acest domeniu le-au lansat pe piață. Producerea lui în România va stimula dezvoltarea pe orizontală și a altor companii și vine în întâmpinarea conceptului european de transport verde cu un înalt grad de calitate și eficiență energetică și cu o atenție specială pentru design-ul urban de avangardă. Familia de autobuze din portofoliul Automecanica conține toată gama de lungimi de la 6 la 18 metri”, a precizat Andrei Scobioala, chairman-ul companiei Automecanica Mediaș. 

Automecanica Mobility, pe termen scurt si mediu, este să vină către clienți începând din 2024 cu prototipul pentru tramvai, în 2025 cu prototipul electric de tren ușor de viteză și în 2026 cu prototipul de metrou”.

Mai mulți europarlamentari români, dar și reprezentanți ai administrației publice locale și centrale din România au fost plăcut încântați de această prezență românească, standul românesc fiind vizitat de numeroși oficiali români aflați în capitala Belgiei.

Platforma industrială Automecanica Mediaș, fondată în 1941, are o lungă tradiție, fiind cunoscută mai ales pentru vehicule industriale, a trecut acum la producția de autovehicule electrice de transport în comun, datorită investițiilor majore din ultimul an și datorită unui aport important de know-how.