Adevărata miză a discuțiilor dintre Macron, von der Leyen și președintele Xi al Chinei

Publicat: 06 mai 2024, 17:57, de Viorela Pitulice, în Internațional , ? cititori
Adevărata miză a discuțiilor dintre Macron, von der Leyen și președintele Xi al Chinei
Sursa foto: lunion.fr

Aflat în Europa pentru prima dată în ultimii cinci ani și într-un context internațional complicat, președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit, luni, la Paris cu Emmanuel Macron, președintele Franței, dar și cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Adevărata miză: instituirea unor ”reguli echitabile pentru toţi” în schimburile comerciale, știut fiind faptul că bunurile chinezești au invadat Europa și au niște prețuri greu de concurat.

Vizita președintelui chinez nu este deloc întâmplătoare. Să nu uităm UE a decis  investigarea industriilor chinezeşti, cum ar fi industria producătoare de vehicule electrice, livrate în mare parte în Europa. De asemenea, UE are în vizor și subvenţiile primite de furnizorii chinezi de turbine eoliene destinate Europei, într-o mega-anchetă care vizează inclusiv România.  La rândul lui, Beijingul investighează importurile de brandy, provenite în principal din Franţa, așa că relațiile sunt destul de încordate de cele două părți.

Toate aceste probleme legate de comerț trebuie rezolvate, a atras atenția Macron.

„Viitorul continentului nostru va depinde, de asemenea, foarte clar de capacitatea noastră de a dezvolta în continuare, într-un mod echilibrat, relaţia noastră cu China”, a declarat Macron în cadrul reunii de la Palatul Elysee unde au fost prezenți cei doi invitați.

Sefa CE categorică

Von der Leyen a atras atenția că relaţia dintre UE și China a fost afectată de accesul inegal la piaţă, ca să nu mai vorbim de subvenţiile de stat chinezeşti, care fac produsele aduse din Asia foarte ieftine, reprezentând o concurență cu care firmele de pe bătrânul continent pot greu concura.

UE „nu poate absorbi supraproducţia masivă de bunuri industriale chinezeşti care îi inundă piaţa…(…) Europa nu va ezita să ia deciziile dure necesare pentru a-şi proteja piaţa”, a declarat presei Von der Leyen.

Trebuie menționat și faptul că poziţia UE vizavi de comerţul cu China se înscrie pe aceeași linie cu abordarea Washingtonului.  Washingtonul nu va accepta ca noile industrii să fie „decimate” de importurile chinezeşti, a avertizat China secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen.

Pentru președintele Xi, relaţiile cu Europa reprezintă o prioritate a politicii externe a Chinei, după cum a declarat acesta public de mai multe ori.

„Pe măsură ce lumea intră într-o nouă perioadă de turbulenţe şi schimbări, ca două forţe importante în această lume, China şi Europa ar trebui să adere la poziţionarea de parteneri, să adere la dialog şi cooperare”, a precizat Xi.

Situația din Ucraina

Una dintre temele abordate la întâlnirea de la Paris a fost și situația din Urcaina, știut fiind faptul că liderul chinez este „prietenul drag” al lui Vladimir Putin, președintele Rusiei.

Macron a declarat că „coordonarea” cu Beijingul asupra „crizelor majore” în Ucraina şi în Orientul Mijlociu este „absolut decisivă”.

„China şi Uniunea Europeană au un interes împărtăşit pentru pace şi securitate”, a spus și Ursula von der Leyen, care a vorbit din nou de necesitatea de  a se „pune capăt războiului de agresiune rusă împotriva Ucrainei şi a de ajunge la o pace durabilă şi justă”.

Preşedintele chinez Xi Jinping a început, duminică, vizita de stat în Franţa, unde va sta până marți. Vizita face parte dintr-un turneu european mai amplu care include Serbia şi Ungaria