Kate Middleton, chimioterapie preventivă pentru cancer ovarian sau uterin

Publicat: 23 mart. 2024, 16:28, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Kate Middleton, chimioterapie preventivă pentru cancer ovarian sau uterin
foto: Peroz

Medicii au sfătuit-o pe Kate să urmeze chimioterapie ”preventivă”, numită terapie adjuvantă, pentru a reduce riscul de recidivă sau de extindere a cancerului.   

În înregistrarea video referitoare la boala de care suferă, Prințesa Kate nu a oferit detalii despre tipul sau stadiul cancerului şi nici despre planul specific de tratament.

Prințesa transmite, totuși, că echipa medicală a sfătuit-o să efectueze chimioterapie preventivă, fiind acum în fazele incipiente ale acestui tratament.

Scopul chimioterapiei

Chimioterapia este un tip de tratament pentru cancer care folosește medicamente menite să distrugă celulele canceroase. Acestea acționează la nivelul celulelor maligne, care se divid și cresc rapid, încetinind sau oprind creșterea acestora.

Scopul chimioterapiei nu este același pentru fiecare pacient și depinde de tipul de cancer și de cât de avansat este acesta.

Chimioterapia poate fi folosită ca tratament pentru:

  • Vindecarea cancerului
  • Prevenirea reapariției celulelor canceroase după intervenția chirurgicală
  • Prevenirea răspândirii cancerului în alte organe
  • Micșorarea dimensiunii unei tumori astfel încât operația să se poată efectua mai ușor
  • Micșorarea dimensiunii unei tumori incurabile cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții și pentru a ameliora simptomele (denumită chimioterapie paliativă).

Chimioterapia preventivă

Reuters explică ce presupune chimioterapia preventivă, cu ajutorul unor experţi.

Chimioterapia preventivă este administrată înainte sau după tratamentul primar, care poate fi o intervenție chirurgială, cu scopul de a diminua riscul ca neoplasmul să recidiveze sau să se extindă. Tratamentele preventive, administrate înainte de tratamentul primar, se numesc terapie neoadjuvantă. În cazul prințesei Kate, tratamentul preventiv a fost administrat după intervenția chirurgicală. Tratamentele preventive administrate ulterior poartă numele de terapie adjuvantă.

Oncologul Bob Phillips de la Universitatea din York precizează că terapia adjuvantă vizează eliminarea celulelor maligne, eficacitatea fiind condiționată de tipul de cancer, dimensiunea și localizarea acestuia. O altă etapă constă în terapia de întreținere, cu scopul de a preveni revenirea cancerului sau a temporiza extinderea acestuia.

Dr. Mangesh Thorat, specialist în chirurgia sânului la Homerton University Hospital, subliniază că ”există un număr foarte mare de medicamente și combinații de chimioterapie, formând mai multe scheme de tratamente diferite, chiar și pentru un singur tip de cancer”.

Oncologul Phillips explică faptul că ”pacienții primesc între patru și șase cicluri de tratament, fiecare cu o durată de 21 de zile, constând între o zi și cîteva zile de chimioterapie, apoi un timp pentru refacerea organismului. Dar sunt și cazuri – mai adaugă medicul Phillips –  când chimioterapia este administrate zilnic sau la fiecare două sau patru săptămâni.

Vârsta pacientului

Medicul Phillips subliniază că pacienții mai tineri, fiind cu o stare de sănătate mai bună atunci când sunt diagnosticați, au mai multe șanse să reziste la ciclurile de chimioterapie și doze optime de medicamente.

”Vedem din ce în ce mai multe persoane cu vârste de 40 de ani cu cancer”, precizează profesorul Andrew Beggs, chirurg (colorectal) la Universitatea din Birminghjam.

Medicul subliniază că persoanele tinere tolerează mai bine dozele mai mari de chimioterapie și astfel pot fi administrate tratamente mai puternice, care au șanse mai mari de a distruge celulele canceroase reziduale.

Presupuneri

Pe de altă parte, unii medicii au făcut presupuneri despre tipul de cancer de care ar putea suferi Prințesa Kate.

Astfel, dr. George Crawford, medic chirurg renumit din Marea Britanie, presupune că prințesa ar suferi fie de cancer ovarian fie de cancer uterin. Specialistul consideră că experiența sa profesională îl face să ia în calcul cele două posibilități.