Parlamentul European dă în judecată Comisia Europeană pentru eșecul ridicării vizelor SUA pentru România și alte trei state

Publicat: 04 mart. 2021, 20:15, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Parlamentul European dă în judecată Comisia Europeană pentru eșecul ridicării vizelor SUA pentru România și alte trei state

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a aprobat recomandarea Comisiei pentru afaceri juridice de a introduce o acțiune la Curtea de Justiție în privința vizelor pe care românii și alți cetățeni europeni trebuie să le obțină pentru a intra în SUA.

Informația a fost publicată de platforma caleaeuropeana.ro. Ulterior a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al PE, Jaume Duch. „Pe scurt, SUA nu au ridicat obligativitatea vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii din Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România, declanşând mecanismul de reciprocitate din regulamentul 2018/1806. PE a cerut Comisiei să adopte o suspendare temporară a scutirilor pentru cetăţenii americani”, a precizat Duch pe Twitter.

Platforma caleaeuropeana.ro precizează că, după eventuala deschidere a unui proces împotriva Statelor Unite, ulterior, acțiunea trebuie aprobată de aleșii europeni.

Încă de anul trecut, Parlamentul European a cerut Comisiei Europene să pună capăt discriminării SUA privind obligativitatea vizelor pentru România, Bulgaria, Cipru și Croația.

A fost adoptată o rezoluție în care parlamentarii au cerut Guvernul Uniunii să vină cu un act juridic ce prevede suspendarea pentru o perioadă de douăsprezece luni a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA, mai notează calea europeana.ro.

Cetățenii europeni din România, Bulgaria, Croația și Cipru încă au nevoie de viză pentru a putea intra în Statele Unite întrucât nu îndeplinesc pricipalul criteriu de eliminare a acestei restricții și anume ca procentul celor refuzați anual să fie de cel mult 3%.

Cel mai aproape de eliminarea vizelor sunt croații, care anul trecut au avut mai puțin de 3% dintre aplicanți respinși de autoritățile americane.