Producătorii români de carne de porc şi pasăre, amenințați de faliment, din cauza prețurilor la gaze și energie

Publicat: 07 ian. 2022, 14:14, de Viorela Pitulice, în ACTUALITATE , ? cititori
Producătorii români de carne de porc şi pasăre, amenințați de faliment, din cauza prețurilor la gaze și energie

Preţurile mai mari de până la șase-șapte ori la gaze şi energia electrică, în luna ianuarie, vor aduce falimentul producătorilor români de carne de porc şi pasăre. Mai mult, România riscă chiar să rămână fără carne de porc din producția internă în următoarele șase luni, iar probleme mari ar putea să apară și la carnea de pasăre, de altfel, singura zonă de producţie unde România reușea să acopere peste 90% din consum, atrage atenția Asociaţia Forţa Fermierilor.

„Românii sunt în pericol să nu mai găsească deloc în magazine carne de porc şi pasăre din producţia internă, din cauza creşterilor uriaşe de preţuri la gaze şi energie electrică! Producătorii sunt în pragul falimentului! Asociaţia Forţa Fermierilor trage un semnal de alarmă cu privire la impactul pe care creşterile imense de tarife, operate de distribuitorii de gaze naturale şi de energie electrică, le au asupra sectorului agroalimentar din România”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Forţa Fermierilor.

Fermierii membri ai Asociaţiei sunt revoltaţi de notificările de majorări de tarife la gaze şi curent pe care încep să le primească, în condițiile în care prețurile  vor exploda față de luna septembrie 2021.

„În numeroase cazuri, costul cu gazele naturale şi electricitatea, pentru luna ianuarie 2022, se preconizează a fi de 6-7 ori mai mare decât în cazul lunii decembrie 2021, la un consum similar. În procesul de producţie, gazele naturale sunt esenţiale pentru unităţile din sectorul zootehnic, fiind necesară ventilarea spaţiului şi menţinerea unei temperaturi constante pentru purcei şi pui”, se precizează în comunicat.

Potrivit reprezentanților asociaţiei, în prezent, doar 25% din consumul de carne de porc proaspătă mai este asigurat din producţia internă.

„Cu aceste majorări de preţ, în şase luni vom ajunge la 100% consum de carne de porc din afara ţării, am fi singurul stat din UE care nu îşi asigură nici măcar un kilogram de carne din producţia internă. În sectorul pasăre, situaţia este diferită, dar la fel de dramatică. Aici aveam singura zonă de producţie unde România îşi acoperea din producţia internă peste 90% din consum. În jumătate de an, această performanţă va fi istorie”, subliniază organizaţia patronală în comunicat.

Facturi rezonabile

În condițiile unor astfel de prețuri majorate până la extrem, dacă nu se vor găsi soluţii pentru ca producătorii români să plătească facturi rezonabile la gaze şi energie electrică, este foarte probabil ca deficitul balanţei comerciale cu produse agroalimentare să crească cu circa o treime, la minimum 3 miliarde de euro.

Nu există nicio justificare economică pentru majorarea într-o singură lună a energiei de 6-7 ori, arată Asociaţia într-un mesaj transmis companiilor de utilităţi.

„Situaţia a ajuns inadmisibilă. Chiar vrem să nu mai avem zootehnie în România? Să aducem toată mâncarea de afară? Cu o creştere de costuri de 6-7 ori la electricitate şi gaze, producătorii din zootehnie vor intra în faliment în şase luni. Vom avea diminuări de producţie chiar din februarie, când vor începe să vină la plată facturile majorate din ianuarie. Va fi un dezastru. Serios, chiar nu se gândeşte nimeni cum îşi poate continua activitatea un sector esenţial pentru securitatea alimentară a României cu creşteri de costuri pe o zonă esenţială de 6-7 ori? Solicităm Guvernului României să vină cu soluţii pentru a mai putea vorbi de supravieţuirea sectorului de porc şi pasăre în România. Iar companiilor de utilităţi, care efectiv îşi bat joc de antreprenorii români din zootehnie şi industria alimentară, le transmit doar atât: Să vă fie ruşine pentru inconştienţa de a pune în pericol producţia de carne în România! (…) Nu există nicio justificare economică pentru majorarea de tarif pentru un produs sau serviciu furnizat de 6-7 ori de la o lună la alta”, a declarat Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor.